понеділок, 19 листопада 2012 17:34

"Регіонали" хочуть, щоб майно оцінювали люди без досвіду та рекомендацій

"Регіонали" хочуть, щоб майно оцінювали люди без досвіду та рекомендацій
За ФДМ уряд має намір закріпити повноваження щодо професійної оціночної діяльності лише в процесах приватизації та оренди держмайна. Фото: businessua.com

Право на отримання кваліфікаційного свідоцтва оцінювача майна і землі повинно реалізуватися без необхідного на сьогодні стажування протягом року і позитивної рекомендації оцінювачів з не менш ніж дворічним досвідом оціночної діяльності.

Відповідний законопроект №11434 зареєстрований у парламенті 19 листопада. Його текст оприлюднено на веб-сайті Верховної Ради.

Автори документа - народні депутати від фракції Партії регіонів Валерій Бондик і Олександр Киричко.

"Метою законопроекту є розширення доступу до професії оцінювача", - сказано в пояснювальній записці до документа.

На думку авторів проекту закону, зазначені норми слід виключити з чинного законодавства, так як трудові або цивільні відносини зі стажерами не оформляються, в більшості випадків стажисти доплачують за проходження стажування, отже, перебувають в "рабській" залежності від керівника стажування.

Таким чином, "вже на стадії отримання кваліфікації оцінювача діє монополія групи "старих" оцінювачів та створюються корупціогенні чинники, які перешкоджають нормальному розвитку і функціонуванню ринку оцінки", вважають вони.

Автори законодавчих ініціатив також відзначають, що наслідком вказаних ними негативних факторів є високі ціни на послуги оцінки майна та експертної грошової оцінки землі, і обмеження доступу до професії оцінювача в цілому.

Нагадаємо, уряд законопроектами №№10637-1 та 10645 від 20 червня має намір виступити регулятором ринку оцінки нерухомості з метою оподаткування замість Фонду держмайна (ФДМ) і пропонує визначити порядок проведення та розрахунку вартості оцінки нерухомості з метою оподаткування і нарахування інших обов'язкових платежів.

За ФДМ уряд має намір закріпити повноваження щодо професійної оціночної діяльності лише в процесах приватизації та оренди держмайна. ФДМ також буде позбавлений повноважень в частині ведення Держреєстру по новому напрямку оцінки.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" хочуть, щоб майно оцінювали люди без досвіду та рекомендацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути