четвер, 22 жовтня 2020 21:10

"Рослинне м'ясо сприймають як щось дивне" - українець запустив оригінальний бізнес

Близько $30 тис. за майже три роки витратив Андрій Черуха, щоб запустити виробництво рослинного м'яса в Україні.

"Спочатку виробництво слугувало лабораторією. Там працювали над підбором інгредієнтів. Менше місяця тому почали виготовляти рослинне м'ясо на продаж під торговою маркою "Eat me at". Клієнти замовляють у нас продукт напряму. Починаємо співпрацювати з мережами магазинів, ресторанами", - говорить Андрій Черуха.

За словами Андрія, в основному клієнтами є вегетаріанці, вегани. Також ті, хто любить м'ясо, але не їсть, через певні причини.

"Ідея створення рослинного м'яса з'явилась після прочитання книги "Людина розумна" Ювала Ной Харарі. Побачив, що в Америці ця тема є досить успішною. Зрозумів, що можна її реалізувати в Україні. Багато читав, вивчав іноземні статті. Запросили технолога. Привезли зразки з-за кордону. Побачили склад, від якого можна відштовхнутись. Зрозуміли, який може бути смак. Почали спілкуватись з компаніями, які займаються розробкою рецептур, харчовими добавками", - каже Андрій.

Щоб фарш вийшов ідеальним, зробили сотні спроб.

"У першу чергу опирались на смак та текстуру, щоб максимально відтворити смак м'яса. Хотіли, щоб воно вийшло в'язким і соковитим. Основою рослинного фаршу є соєві білки, які створюють м'ясну текстуру. Смак надають дріжджові екстракти. Вони схожі на пекарські, але не ростуть як звичайні дріжджі. Екстракти дають насичений м'ясний смак. Щоб у продукті були вітаміни В12, В6, залізо, металевий присмак, ми додаємо екстракт Коджі - це такий вид гриба. Вода, олія кокосова, олія соняшникова, буряковий сік. Додаємо метилцелюлозу - веганський продукт, який має подібний до желатину ефект. Наші котлети з соєвого фаршу рекомендуємо смажити по 3 хвилини з кожної сторони", - додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Під час карантину вдалося запустити онлайн сироварню"

Більшість інгредієнтів, які використовують у виробництві привезені з Європи, деякі зі США.

"В Україні є декілька компаній, які переробляють сою на соєвий текстурат. Але він не підходить за смаковими якостями, в'язкістю, текстурою. Чув що декілька вітчизняних компаній теж починають робити рослинне м'ясо. Вони експериментують, пробують продавати, але нам - не конкуренти", - зазначив підприємець.

Автор: Андрій Черуха
  Щоб фарш вийшов ідеальним, зробили сотні спроб
Щоб фарш вийшов ідеальним, зробили сотні спроб

Одна упаковка рослинного фаршу коштує 160 грн.

"Поки що звичайне м'ясо коштує дешевше. Коли з'явиться велика конкуренція, можна буде оптимізувати виробництво і рослинний фарш стане дешевшим. Поки що його ціна вища скрізь: і в Європі, і в Америці, і в Україні", - розповідає Андрій Черуха.

За словами підприємця, за кордоном подібний бізнес більш перспективний, бо з'явився раніше.

"В Україні багато хто рослинне м'ясо сприймає як щось дивне, хімічне і нездорове. Потрібен час, щоб люди могли спробувати, почути відгуки своїх друзів", - підсумував він.

В Україні у середньому упаковка котлет із рослинного м'яса коштує в супермаркетах 300 грн. Їх продають по 2 штуки. Бургер із веганським продуктом у ресторанах коштує 280 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Рослинне м'ясо сприймають як щось дивне" - українець запустив оригінальний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути