пʼятниця, 25 червня 2021 11:02

Рада готує нові податки, які вдарять по кишені кожної сім'ї

Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт № 5600. Він передбачає новий механізм сплати податків.

Його ухвалення може вдарити по галузі птахівництва. Ціни на м'ясо птиці та яйця суттєво зростуть.

Автор: Олена Луценко
   Ціни на м'ясо птиці та яйця суттєво зростуть
Ціни на м'ясо птиці та яйця суттєво зростуть

"За останні 12 місяців унаслідок здорожчання кормів, які в структурі собівартості м'яса птиці та яєць становлять 60-65 відсотків, м'ясо птиці зросло на 20-25 відсотків. Ціна на куряче філе перевищила межу в 100 гривень за кілограм, а вартість десятка яєць за аналогічний період майже подвоїлася, сягнувши 30 гривень у січні-лютому 2021 року", — розповів виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко в коментарі AgroPortal.ua.

У законопроєкті № 5600 пропонують посилити податкове навантаження на агровиробників, а найбільше — на представників галузі птахівництва. Упродовж 2021 рік ціна на м'ясо птиці може зрости на 30%, а вартість десятка яєць — на 25%, наблизившись до 35-37 грн.

"Будь-які податкові навантаження чи впровадження додаткових контрольних інструментів у податковій політиці призводять до втрати бізнесом частини прибутку, у такій ситуації в розмірі 18 відсотків. Це позбавить українські підприємства можливостей у майбутньому інвестувати в модернізацію та розширення виробництва. Другий момент — зростання ціни на продукцію для споживача, яке за умови ухвалення законопроєкту № 5600 теж неминуче", — розповів операційний директор "Снятинської птахофабрики" Максим Федосєєв у коментарі AgroPortal.ua.

Автор: Олена Луценко
  На кінець року вартість яєць може наблизитися до 37 гривень за десяток
На кінець року вартість яєць може наблизитися до 37 гривень за десяток

Виробники припускають, що на кінець року споживачі купуватимуть тушки курячі за 72 грн/кг. У грудні 2020 року вони коштували 55,96 грн/кг. Філе куряче — за 115 грн/кг (у грудні 2020 р. — 91,71 грн/кг), а 10 яєць — 35 грн (у грудні 2020 р. — 27,48 грн/10 од.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Працівники поїхали в Польщу, а українську полуницю збирає самотужки фермер"

У порівнянні з минулим роком виробництво яєць в Україні вже скоротилося на 22,4%, виробництво м'яса птиці — на 7%. За останні два роки припинили свою діяльність 34 підприємства яєчного напряму й дев`ять — із виробництва м'яса птиці. 15 тис. працівників скоротили. Про це повідомили в асоціації "Союз птахівників України".

Станом на середину травня ціна яєць в Україні становила 22,84 грн з ПДВ за 10 од. Це на 39% більше, ніж торік, повідомили в Мінекономіки.

Середня ціна яєць в Україні 26 квітня становила 35 грн за 10 од. Частина магазинів перед Великоднем почали продавати їх за акційною ціною 27-28 грн. На початку квітня яйця коштували від 40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Рада готує нові податки, які вдарять по кишені кожної сім'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути