вівторок, 07 липня 2020 09:23

Роботи побільшало: яких спеціалістів і на яку зарплату шукають у липні

Роботи побільшало: яких спеціалістів і на яку зарплату шукають у липні
Найчастіше після карантину шукають водіїв, швачок, нянь, домробітниць і кухарів pixabay.com

Роботодавці зазначають, що ринок праці за час карантину скоротився, адже багато компаній зазнали фінансових втрат, були змушені закрити або тимчасово зупинити реалізацію масштабних проєктів. Разом з тим, кількість претендентів зросла, а їх запити знизилися.

"Претендентів стало набагато більше, і вони стали лояльніші до вимог роботодавця. Якщо раніше рекрутерам доводилося самостійно шукати можливих кандидатів, то зараз достатньо опублікувати вакансію на одному зі спеціалізованих сайтів і отримати безліч відгуків. Кандидати можуть самі писати або дзвонити роботодавцю. Переважно це фахівці, які раніше працювали у сфері послуг, торгівлі, логістиці, тобто, галузях, які найбільше постраждали під час карантину", - каже виданню "Сьогодні" Антоніна Стадник, HR generalist компанії UAPAY.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розхитати ринок не вдалося: в НБУ звітують про зміцнення гривні

Багато претендентів готові йти працювати на менші гроші, обумовлюючи, що очікують перегляду фінансових умов після закінчення карантину. Затребуванішими стають позиції, в яких можна повноцінно працювати в онлайн-форматі, радикально нових професій карантин не створив. Водночас ситуація з вірусом істотно змінила критерії ефективності та якості роботи.

Наталія Журба, HR менеджер IT компанії Phase One Karma, зазначила, що перехід в діджитал став ключовим моментом для українського бізнесу.

"Під час карантину багато компаній стали розширювати свою присутність онлайн і в соцмережах, тому попит на SMM-менеджерів, дизайнерів і IT-розробників виріс. Також зараз шукають досвідчених devops інженерів, щоб вирішити проблеми взаємодії розробників та інших фахівців, що особливо проблематично на віддаленій основі", - пояснює Журба.

У компанії OLX кажуть, що до карантину, в лютому, ТОП-5 затребуваних серед роботодавців професій виглядав наступним чином: водій, продавець, кухар, офіс-менеджер і вантажник. У травні ж переваги роботодавців дещо змінилися.

"Хоча найчастіше все ще потрібні водії - за даними OLX Робота, в травні для них розмістили 5,2 тисячі вакансій, що на 16% більше, ніж у квітні. Пропонують їм у середньому 18 250 грн. На другому місці продавці - кількість пропозицій для них зросла на 37% тільки за один місяць і становила 3,9 тисяч вакансій. Цим співробітникам готові платити близько 8 500 грн. Активно шукали комплектувальників - у травні вони могли вибрати собі місце роботи серед 1,5 тисячі вакансій із середньою зарплатою розміром 11 тис. грн. Приблизно стільки ж пропозицій розмістили і для штукатурів, однак пропонують їм удвічі більше - близько 22,5 тис. грн на місяць. У ТОП-5 також потрапили водії UBER - 1,4 тисячі вакансій у травні", - кажуть у компанії.

У Jooble кажуть, що в січні-лютому роботодавці найчастіше шукали нянь, домробітниць, кухарів, охоронців, водіїв. Та зарплатна вилка за цими професіями сильно залежала від регіону. Так, няням пропонували зарплату від 5 до 35 тис. грн/міс., домробітницям від 5 до 32 тис. грн/міс., кухарям від 400 до 1000 грн на день, охоронцям від 4,7 до 14 тис. грн/міс. а водіям від 4 до 35 тис. грн/місяць.

Водночас користувачі шукали на Jooble роботу охоронцем, різноробочим, пакувальником, водієм і швачкою.

А вже у березні-квітні найчастіше шукали таких фахівців: кухар - зарплата від 5 тис. до 20 тис. грн; охоронець - від 4700 грн до 14 тис. грн на місяць; продавець - від 4 тис. до 17 тис. грн; торговий представник з авто - від 10 тис. до 30 тис. грн; водій таксі - від 10 тис. до 27 тис. грн.

"За період травень-червень роботодавці найчастіше шукали за допомогою Jooble пакувальників, пропонуючи зарплату від 10 до 18 тис. грн на місяць; різноробочих - від 6 до 15 тис. грн; швачок - від 5 до 25 тис. грн; охоронців - від 4,7 грн до 18 тис. грн. Також у цей час почали публікуватися вакансії офіціантів, яким роботодавці обіцяли в різних містах України від 6 до 20 тис. грн на місяць. З боку здобувачів на сайті Jooble в травні-червні фіксували найбільший інтерес до роботи водієм, кур'єром, зварювальником, охоронцем і продавцем", - підсумували аналітики.

В Україні без трудової книжки працює кожен 5-й. Так, у "тіні" роблять 3,5 млн осіб віком 15-70 років.

Зараз ви читаєте новину «Роботи побільшало: яких спеціалістів і на яку зарплату шукають у липні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути