З 28 лютого до 1 листопада 2018 року найбільше подорожчали цибуля, морква, пшоно, макарони, житній хліб і ячмінна крупа.
"Найбільше додала в ціні цибуля - 48%. Морква подорожчала на 47%, пшоно - на 44%, макарони - на 34%. Серед хліба найбільше зросла ціна на житній - 21%. Пшеничний із борошна вищого ґатунку подорожчав на 13%, батон – на 16%, хліб пшеничний із борошна першого ґатунку – на 20%. На 21% дорожчою стала ячмінна крупа", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
Упала в ціні на 13% гречка. На 3% подешевшав цукор, свідчать дані асоціації.
"Водночас за даними Держстату з початку 2018 року всі види білого та чорного хліба подорожчали на 16%. Пшоно додало в ціні 50%. Пшеничне борошно та ячмінна крупа зросли на 18%, макаронні вироби – на 15%. Водночас гречка та цукор подешевшали на 25% і 8% відповідно", - каже Олексій Дорошенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, як зменшити ціни в Україні
Служба державної статистики підрахувала, що за 10 місяців цибуля зросла в ціні на 90%, морква - 80%, капуста - 65%.
Серед м'яса найбільше подорожчала свинина - на 17%. Куряче філе додало 16%, варена ковбаса та яловичина - 11%, куряча тушка – 9%, морожена риба – 8% і сало – 7%.
За останній тиждень на гуртових ринках мандарини подешевшали на 10%. Сьогодні турецькі можна купити по 23-27 грн/кг, іспанські - по 38-40 грн/кг. На 5% подешевшали апельсини. Завезені з Туреччини продають по 28-33 грн/кг, з Іспанії - по 35-37 грн/кг. У середньому на 10% подешевшали банани. На гуртових ринках коштують 21-22 грн/кг. Минулого року в аналогічний період вони коштували 25-27 грн/кг.
Коментарі