середа, 22 вересня 2021 21:10

Просять перерахувати аванс на картку: популярні шахрайські схеми на ринку нерухомості

Просять перерахувати аванс на картку: популярні шахрайські схеми на ринку нерухомості
Кількість шахрайств на вторинному ринку нерухомості скоротилася на 70%. Фото: pixabay.com

Понад 80 відсотків шахрайств на ринку нерухомості Києва припадає на сегмент оренди, розповів Gazeta.ua Юрій Піта, президент Асоціації фахівців із нерухомості (рієлторів) України.

"Найпопулярніша "схема" - пропонують квартири на 30-40% дешевше ринкової вартості, просять перерахувати аванс на банківську картку. Злочинці представляються власниками житла. Коли отримують аванс за квартиру, зникають. Повторюють цю схему кілька разів із потенційними клієнтами. Інша шахрайська схема - винаймають житло, виносять із квартири меблі, техніку", - каже експерт.

Із минулого року кількість шахрайств на вторинному ринку нерухомості скоротилася на 70%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де будують найбільше нового житла: огляд ринку

"Це пов'язано з наслідками пандемії. Адже кількість самих угод зменшилася на 30-40%. Крім того, потенційні клієнти стали більш пильними і розважливими, що унеможливлювало злочини. Також зменшенню кількості шахрайств сприяє інформаційна робота професійних рієлторів через засоби масової інформації, соцмережі", - пояснив Юрій Піта.

По оголошеннях багато пропозицій купити квартиру по довіреності.

"Такі угоди часто зустрічаються на ринку нерухомості. Особливо, коли власник житла перебуває за кордоном. Покупцю в першу чергу необхідно перевірити реєстр довіреностей. У представника власника мають бути наявні оригінали всіх документів на квартиру. Також необхідно попросити поспілкуватися з господарем житла по відео, пересвідчитися чи реальні його наміри, умови продажу. З'ясувати інші питання щодо угоди", - підсумував експерт.

У серпні 45% потенційних орендарів шукали в Києві однокімнатні квартири. 33% - двокімнатні, 16% - трикімнатні. Тільки 6% орендарів підшукують житло з чотирма і більше кімнатами.

На ринку були вільні для заселення: однокімнатні квартири - 47% від загальної кількості, двокімнатні - 35%, трикімнатні - 15%. 3% оголошень - багатокімнатні квартири.

Зараз ви читаєте новину «Просять перерахувати аванс на картку: популярні шахрайські схеми на ринку нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути