вівторок, 29 травня 2012 14:55

Прокачування російського газу по ужгородському коридору впало на 45%

Прокачування російського газу по ужгородському коридору впало на 45%
Експорт російського газу в далеке зарубіжжя загалом знизився на 13%. Фото: mignews.com.ua

Експорт російського газу в далеке зарубіжжя за 5 місяці 2012 року знизився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 13%, або 9,47 млрд куб.м, - до 62,54 млрд куб.м.

Про це свідчать попередні розрахунки Агентства газової інформації (АГІ) на основі даних ЦДУ ПЕК.

У травні 2012 року експорт упав на 19,9% (2,75 млрд куб.м) - до 11,02 млрд куб.м (при цьому транзит через Україну по ужгородському коридору знизився на 45% - до 3,97 млрд куб. м).

Минулого року "Газпром" експортував 150 млрд куб.м. На 2012 рік оцінки менеджменту озвучувалися на рівні 154, а потім і 150 млрд куб.м. Однак поки поточні показники експорту відстають від торішніх значень, і цей розрив продовжує збільшуватися.

Одна з причин такої динаміки експорту може полягати у високій базі порівняння. У II кварталі минулого року імпортери форсували закачування газу в сховища, готуючись до планового зростання прив'язаної до нафти ціни газу "Газпрому" з III кварталу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна цього року може зібрати більше 47 мільйонів тонн зерна - Мінагропрод

Відбір газу з європейських сховищ минулої зими в Європі, загалом, перебувають на рівні середніх значень минулих років; в Німеччині та Італії на кінець сезону відбору наповненість ПСГ була навіть на 3-5 процентних пункти вищою, ніж у минулі роки. Але поточна динаміка закачування по Європі цього року відстає від темпів минулого року приблизно на два тижні. У числі відстаючих - Угорщина, Словаччина і Франція (остання відбилася від торішнього графіка на півтора місяця). Цього року ціна газу в довгострокових контрактах "Газпрому" повинна почати зростати з IV кварталу, тому в імпортерів є час не поспішаючи заповнити запаси в сховищах. Це може дати надію на зростання експорту в III кварталі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ може оголосити про результати роботи в Україні через три тижні - експерт

Тим часом закачування газу в російські ПСГ у півтора разу випереджає минулорічні темпи - з початку закачування в сховища вже направлено 16,4 млрд куб. м - це більше третини плану закачування цього року.

Видобуток газу "Газпрому" за 5 місяців знизився на 3,8% (8,8 млрд кубометрів) - до 220,6 млрд куб. м. У травні видобуток газу впав на 15% (6,7 млрд куб.м) - до 37,7 млрд куб.м.

Поставки газу "Нафтогазу Україна" в травні становили 1,555 млрд куб.м.

Зараз ви читаєте новину «Прокачування російського газу по ужгородському коридору впало на 45%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути