пʼятниця, 21 травня 2021 17:19

Програму субсидій знову змінюватимуть — економіст пояснив причину

Уряд хоче мінімізувати суму, яку треба виділяти з державного бюджету на програму субсидій. Тому змінює умови призначення компенсацій, щоб якомога менше українських родин мало право на них. Попри спрощення процедури, для людей оформлення субсидії буде складним процесом, розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

Автор: Олена Луценко
  Якщо і далі будуть зростати ціни на газ та електроенергію, то все більше українців будуть потребувати субсидій
Якщо і далі будуть зростати ціни на газ та електроенергію, то все більше українців будуть потребувати субсидій

"Справа не тільки в сумах на депозиті. Суперечливими є моменти щодо майна, яке є у власності. Те, що належить нібито до предметів розкоші. Хоча автомобіль навряд чи можна назвати таким, якщо в нього невелика вартість, він старий і з невеликим двигуном. Зміни до програми субсидій ще вноситимуться. Особливо на фоні того, що, можливо, на нас чекає переогляд усього державного бюджету. По-перше, невідома ситуація з кредитами МВФ, чи бюджет отримає наступний транш. Якщо й отримає, то не ту суму, на яку розраховує уряд. Доведеться переглядати витратну частину бюджету. Зокрема, програму субсидій. А це може спровокувати чергові зміни умов призначення", - каже Новак.

Якщо й далі зростатимуть ціни на газ та електроенергію, то все більше українців потребуватимуть субсидій, вважає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У міністерстві розповіли, чи зменшиться розмір субсидії

"У вересні-жовтні можна буде зрозуміти, скільки в нас буде прохачів субсидії та скільки звернень держава задовольнить. У порівнянні з першим роком запровадження програми субсидій, кількість українців, які мають право на пільги, суттєво зменшилася. Ціни на енергоносії зростають не на один чи три відсотки, а на десятки. Темпи росту доходів набагато нижчі, ніж зростання цін на енергоносії. Номінально дедалі більше українців потребуватимуть субсидії. Та далеко не всі, хто має право, подають заявки на отримання субсидії. Різні є причини. Наприклад, психологічні. Люди не хочуть проходити ці всі процедури", - підсумував експерт.

З 19 травня уряд повернув автоматичне перепризначення субсидій тим сім'ям, щодо яких немає суперечливих майнових моментів. Раніше всіх субсидіантів зобов'язали наново подавати документи.

"Тільки 15% домогосподарств потрібно буде оновити документи для отримання субсидії. Усі подані в травні заяви опрацюють з урахуванням оновлених критеріїв", – уточнила міністр соцполітики Марина Лазебна.

Зараз ви читаєте новину «Програму субсидій знову змінюватимуть — економіст пояснив причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути