Ексклюзиви
пʼятниця, 09 лютого 2018 21:10

Приємна новина для власників іпотеки: Фонд гарантування перегляне умови кредитування

Приємна новина для власників іпотеки: Фонд гарантування перегляне умови кредитування
Завдяки затвердженню умов реструктуризації зростуть надходження до неплатоспроможних банків. Фото: unn.com.ua

Фонд гарантування вкладів фізосіб схвалив умови реструктуризації заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб перед банками, що ліквідуються.

Зміни було затверджено рішенням від 5 лютого 2018 року. Документ уже подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції. Розроблені Фондом умови перегляду кредитування будуть єдині для всіх банків, що ліквідуються. Скористатися ними зможуть клієнти банків, що ліквідуються, які мають заборгованість за кредитними договорами, виконання зобов'язань за якими забезпечено іпотекою, повідомили у прес-службі ФГВФО.

Серед ключових моментів розробленої програми – перегляд черговості погашення кредитної заборгованості.

"У першу чергу, відбуватиметься погашення основної суми кредиту. Відсоткова ставка встановлюється на рівні 0,01% річних, а комісійні винагороди – на рівні 1 гривні. У разі дострокового погашення заборгованості не застосовуватимуться будь-які штрафні санкції. Після укладення договору про реструктуризацію, позичальнику необхідно буде сплатити не менш, ніж 10% від суми кредитної заборгованості, розрахованої станом на дату звернення боржника", - йдеться у повідомленні.

Завдяки затвердженню умов реструктуризації зростуть надходження до неплатоспроможних банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців не виселятимуть з квартир через борги за споживчими кредитами

"Загальний портфель іпотеки неплатоспроможних банків становить майже 40 тисяч кредитів. Загальна заборгованість за якими складає 68 мільярдів гривень", – сказала Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.

Умови реструктуризації діятимуть після офіційного опублікування рішення виконавчої дирекції Фонду у Міністерстві юстиції. Позичальники уже сьогодні можуть звертатися до банків за інформацією щодо стану їх кредитної заборгованості.

"Усі позичальники неплатоспроможних банків мають розуміти, що переглядати валюту кредиту, курс, "прощати" частину боргу або ж пропонувати реструктуризацію понад термін ліквідації банку – Фонд не може. Крім того, усі неповернуті кредити, рано чи пізно будуть виставлені на продаж. Утім, обслуговування за графіком дає можливість позичальникам, щоб права вимоги за їх кредитами продавалися в останню чергу. Водночас у придбанні таких кредитів передусім будуть зацікавлені діючі банки", – запевнила Ольга Білай, директор департаменту управління активами Фонду.

Фонд гарантування вкладів фізосіб пропонує підняти гарантії по вкладах. Сьогодні гарантована сума вкладів становить 200 тис. грн.

"Природно, що ми не підніматимемо планку на 10 або 20 тисяч. Якщо виходити з пропозицією, то це має бути хоча б 300-400 тисяч гривень", - заявив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Зараз ви читаєте новину «Приємна новина для власників іпотеки: Фонд гарантування перегляне умови кредитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути