вівторок, 04 липня 2017 13:05

Приватбанк довели до неплатоспроможності - Шлапак

Приватбанк довели до неплатоспроможності - Шлапак
Колишній менеджмент Приватбанку допустив ряд порушень під час видачі позик на 133 млрд грн. Фото: investigator.org.ua

Колишній менеджмент Приватбанку допустив низку порушень під час видавання позик на 133 млрд грн та їх обслуговування.

Націоналізований Приватбанк у Києві направив дані до Генеральної прокуратури, заявив голова правління фінустанови Олександр Шлапак сьогодні на прес-конференції в агентстві "Интерфакс-Украина".

"Генпрокуратура сьогодні вперше відкрила кримінальні справи за доведення банку до неплатоспроможності", - сказав він.

Шлапак уточнив, що йдеться про кредити 36 компаніям на 133 млрд грн, видані в жовтні-листопаді 2016 року. За рахунок них погасили кредити 193 інших позичальників банку, більше половини з яких мали ставку 12-12,5% річних із прив'язкою до курсу долара та реальні застави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За націоналізацію Приватбанку українці заплатять по 3,5 тис. грн

Голова правління уточнив, що ставка за новими кредитами становила 10,5% річних, тоді як кредитний комітет банку затвердив ставку 34% річних. Банк залучав кошти Нацбанку України під 22%, у фізичних осіб - під 19%, у юросіб - під 14,2%.

"Це вершина фінансової піраміди Приватбанку", - зазначив Шлапак.

За його словами, майже всі нові позичальники не провадили господарської діяльності, створені менш ніж рік тому і мають негативне фінансове становище.

Голова правління уточнив, що всі 36 кредитів підписав колишній голова правління (на той момент Олександр Дубілет. - ред.) із перевищенням повноважень. Нацбанку надавали недостовірні дані щодо непокритого кредитного ризику та несформованих резервів, а позичальників не перевіряли на пов'язаність, їхнє фінансове становище штучно завищували.

Також Шлапак зазначив, що реальний обсяг кредитів пов'язаним особам у Приватбанку (Київ) станом на 1 січня 2017 року становив 190 млрд грн, або 97% загального кредитного портфеля фінустанови.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що якщо зобов'язання колишніх акціонерів Приватбанку не виконають, настане кримінальна відповідальність.

Зараз ви читаєте новину «Приватбанк довели до неплатоспроможності - Шлапак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути