Ексклюзиви
вівторок, 01 жовтня 2019 01:46

Приватбанк було націоналізовано законно - експерти

Приватбанк було націоналізовано законно - експерти
Експерти розповіли про законність націоналізації Приватбанку. Фото: Дело

Майже 3,5 тисячі гривень заплатив кожен українець за порятунок ПриватБанку.

Рятуючи його від банкрутства 2016 році, уряд націоналізував фінансову установу, і це коштувало платникам податків 150 млрд грн, інформує Сегодня.

"Ділки, бізнесмени і денді сьогодні багаті, а завтра не дуже, несіть до нас ваші вільні гроші", - зазначалося в рекламі ПриватБанку в середині дев'яностих. За 14 років він став найбільшим недержавним банком країни. Третина депозитів всіх українців - саме тут. З початком кризи, після анексії Криму та окупації Донбасу ПриватБанк - серед десятків фінустанов, які опинилися на межі закриття.

Щоб його врятувати, НБУ спочатку "кидав" туди мільярди гривень рефінансування. Але коли з'ясувалося, що в ПриватБанку "діра" понад 100 млрд грн, подумали: а може, ліквідувати?

"Ліквідація цього банку могла привести до непередбачуваних наслідків. Таким, як різка девальвація, падіння всієї банківської системи", - говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Акціонери зверталися самі до Нацбанку за націоналізацією - цей лист є", - каже екс-голова Національного банку України Валерія Гонтарєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський має вирішити, хоче він бути "слугою народу" чи слугою олігархів – Financial Times

Держава фактично купило проблемний банк у тодішніх власників, а ще покривало недолік - більш 150 млрд грн. Для порівняння: це більше, ніж за весь минулий рік пішло на виплату пенсій. А якщо розділити цю суму на всіх українців - то кожен віддав на порятунок приватного банку 3,5 тис. грн. Фінансова діра - це кредити, які видавали компаніям, наближеним до самих власників банку.

Зараз ви читаєте новину «Приватбанк було націоналізовано законно - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути