Ексклюзиви
неділя, 12 травня 2013 14:45

Президент Литви запевнила: "Жодної кризи євро немає"

Президент Литви запевнила: "Жодної кризи євро немає"
Фото: www.president.lt

У Європейському Союзі немає кризи євро.

Про це в інтерв'ю Deutsche Welle заявила президент Литви Даля Грібаускайте, повідомляє РБК-Україна.

"Почнемо з того, що ніякої кризи євро немає. Є фінансово-економічна криза в деяких країнах ЄС. А, наприклад, балтійські країни вже виходять з кризи. У нас зростання ВВП становить від 3 до 4%", - заявила Грібаускайте.

У той же час вона зазначила, що Європі знадобитися більше часу на вихід з кризи, ніж планувалося спочатку.

"Необхідні давно назрілі структурні реформи. Але криза - це і шанс для радикальних змін. У добрі часи політикам важко проводити реформи. А в кризові часи людей простіше переконати в необхідності змін. Це показує наш литовський досвід", - пояснила президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза на Кіпрі обійдеться європейським банкам у 8 мільярдів євро на рік

Європейський центральний банк, тим часом, продовжує шукати можливості підтримки економіки. Серед іншого розглядається можливість покупки проблемних кредитів у країнах Південної Європи. Цей захід дозволить частково зняти навантаження з банківської системи країн, по яких вдарила боргова криза. Крім цього, ЄЦБ розглядає можливості збільшення програми обміну цінних паперів, забезпечених активами (ABS).

Ймовірно, що регулятор розширить список цінних паперів, прийнятих ним від банків єврозони в обмін на кредити. Такий захід дозволить банкам проблемних країн поліпшити власний баланс, знизити кредитні ризики, підвищити рівень власного капіталу, а також створити буфери ліквідності для того, щоб адаптуватися до нових нормативних стандартів. Фактично фінансові організації проблемних країн зможуть досить просто перейти до нових стандартів і при цьому почати активно кредитувати реальний сектор економіки.

Зараз ви читаєте новину «Президент Литви запевнила: "Жодної кризи євро немає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути