середа, 31 жовтня 2012 09:06

Уряд придумав, як перекрити канал виведення валюти за кордон

Уряд придумав, як перекрити канал виведення валюти за кордон
Валюта виводилася з України начебто для купівлі товару, який повинен був поставлятися в треті країни. Фото: azerbaijan-irs.com

У Кабінеті міністрів обмежили використання псевдоімпортних операцій для незаконного виведення валюти за кордон.

У понеділок були прийняті зміни до постанови уряду №1392 від 5 грудня 2007 року. В документі прописувався порядок визначення строків та умов завершення імпортної операції без увезення товару на територію України, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Імпортерів виключають зі схеми".

З документа виключили норму, яка замість "сприяння пожвавленню зовнішньоекономічної діяльності та збільшення платежів до бюджету" призвела до створення схем виведення капіталів.

"Гроші виводилися з України начебто для купівлі товару, який повинен був поставлятися в треті країни. Вони розраховувались векселями, заборгованість за якими, як правило, була фіктивною. Втім, валютна операція вважалася завершеною і знімалася уповноваженим банком з контролю. При цьому такі дії давали можливість ухилятися від відповідальності за порушення законодавства у сфері валютного контролю", - сказано в прес-релізі уряду.

Як уточнили в секретаріаті уряду, в ухвалі буде виключено дозвіл на взаємозалік вимог між учасниками імпортних операцій.

Як повідомили в прес-службі Державної податкової служби (ДПС), з 2002 року, коли був прийнятий закон, що регулює зовнішньоекономічні операції, ця схема виведення капіталу за кордон є однією з найпоширеніших. При здійсненні нібито поставки товару в резидента виникала кредиторська заборгованість, зобов'язання погашення якої брали на себе спеціально створювані три-чотири фірми.

"Під цю кредиторську заборгованість проводилися авансові платежі, тобто вибудовувався ланцюжок зв'язаних між собою резидентів, і капітал виводився під виглядом погашення заборгованості", - пояснили в прес-службі ДПС.

За підрахунками Кабміну, в 2012 році з України під виглядом сплати за товар, який не ввозився, було виведено $10 млрд. Тепер операція буде завершеною, коли на рахунок резидента надійде виручка від продажу товару за кордоном, або коли він доведе факт використання купленого товару поза країною.

Зараз ви читаєте новину «Уряд придумав, як перекрити канал виведення валюти за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути