понеділок, 15 квітня 2013 14:28

Уряд почав "витягувати" заощадження українців - експерт

Уряд почав "витягувати" заощадження українців - експерт
Кабмін хоче гасити зовнішні борги за рахунок українців, вважає Олексій Лупоносов. Фото: novanews.com.ua

У березні українці купили у 82 рази менше іноземної валюти, ніж у лютому - $1,256 млрд 256 млн, а продали $1 млн 253,3 млн, повідомляють у Національному банку України (НБУ).

"Це результат того, що Кабмін активно витягує із населення заощадження. Ними він збирається гасити борги. Україна цьогоріч мусить повернути віддати Міжнародному валютному фонду 5,5 мільярда доларів, - вважає доктор економічних наук, керівник порталу "Банкер.юа"Олексій Лупоносов. - Для цього Уряд створив відповідні закони. Кожна фірма, яка отримала прибуток у доларах, тепер має за його половину купувати гривні за курсом Нацбанку - 7,99 гривень. Він на 15 копійок нижчий, ніж курс комерційних банків. Всі іноземні інвестори обов'язково мають переводити свої гроші у гривні. Пожвавили продаж доларів і наміри Кабміну заборонити валютні депозити".

За словами Лупоносова, аби залучити більше доларів від населення, влада декларує мінімальну інфляцію і не підвищує мінімальних зарплат, пенсій, прожиткового мінімуму.

"А ціни-то ростуть. Борщовий набір, наприклад, подорожчав за рік на 61%. Так само подорожчали й інші товари. Щоб прохарчуватися та заплатити за комунальні послуги, люди змушені витрачати свої заощадження в доларах", - зазначив експерт.

Він прогнозує, що у наступні місяці населення купить ще менше іноземної валюти, а продасть більше. У травні та протягом літа українці щорічно продають на 7-10% більше іноземної валюти. Витрачають її на відпочинок і ремонт.

"Офіційна статистика Нацбанку щодо купівлі і продажу валюти має похибку. Адже все більше людей купують і продають долари через міняйл. До речі, їхніми послугами користуються навіть депутати. Не хочуть "світити" свої дані перед податковою. Цілком можливо, що найближчим часом матимемо два курси, як у радянські часи, - офіційний і реальний", - зазначив Лупоносов.

/media/video/492942/1_492942.mp4

Зараз ви читаєте новину «Уряд почав "витягувати" заощадження українців - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути