вівторок, 08 грудня 2020 13:08

Пояснили, від кого держава отримує найбільше податків

Пояснили, від кого держава отримує найбільше податків
Цього року податки пересічних українців зі споживання та праці складали 73% бюджету країни. Фото: unsplash

Твердження про те, що найбільше податків до держбюджету надходить від великих бізнесів - маніпуляція. Насправді йдеться про кошти споживачів, які підприємці перераховують у казну.

Так вважають аналітики ресурсу "Ціна держави".

Йдеться про випадок в ефірі "Свободи слова", де заступник голови Державної податкової служби Євген Олейніков заявив: "Основна сплата - це великі платники податків. Ті самі олігархи".

Аналітики кажуть, що у студії продемонстрували інфографіку від ДПС, де на великих платників податків припадає 61,2% надходжень до бюджету. З їхніх слів, і твердження, і графік є маніпуляціями.

"Цьогоріч податки пересічних українців зі споживання та праці складали 73% бюджету країни, а вже 2021 року ця частка зросте до 78% від усіх надходжень розширеного бюджету. Не врахували і податків з доходів фізичних осіб, які на 2-му місці і принесли до скарбниці вже 295 млрд грн за 10 місяців 2020-го", - пояснюють експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримка бізнесу: кому спишуть податкові борги

Вони припускають, що 403,7 млрд грн з "великих платників податків" - насправді податки зі споживання, які найчастіше сплачують пересічні українці. Бізнес у цьому випадку виступає податковим агентом, який перераховує до скарбниці, зокрема акцизи та податок на додану вартість.

ПДВ поповнив бюджет за 10 місяців на 381 млрд грн. Це податок на споживання, тому що в кінцевому підсумку він оплачується кінцевим споживачем. Це не плата за бізнес і він не є витратами бізнесу.

"Податок на прибуток підприємств, який сплачує весь бізнес, а не лише олігархи, становить 108 млрд грн. Так звідки взялися ці 403,7 млрд?" - резюмують аналітики.

Обсяг відрахованих податків і зборів до держбюджету від великих платників податків в січні-листопаді 2020 року становив 362,3 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, від кого держава отримує найбільше податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути