Ексклюзиви
середа, 21 березня 2018 12:36

Пояснили, що робити з державними банками

Пояснили, що робити з державними банками
За словами глави Мінфіну Олександра Данилюка, продаж Приватбанку очікується протягом п'яти років. Фото: Уніан

Державі необхідно продати Приватбанк, який був націоналізований у кінці 2016 року.

"Частка держави у банківській системі - 54%. Це проблемно. Але питання в покупцях. Потреба націоналізації Приватбанку була не від хорошого життя. Якби цей банк упав - боляче було б і вкладникам, і тим, хто орієнтується на курс гривні до долара. Девальвація неминуче б прийшла разом з панікою", - повідомив економіст Сергій Фурса, пише "Сегодня".

Кабмін збирається майже вдвічі знизити частку державних банків у банківській системі України. Уряд вже прийняв стратегію реформ держбанків. У Нацбанку наголосили, що велика частка державних фінустанов небезпечна для економіки.

За словами глави Мінфіну Олександра Данилюка, продаж Приватбанку очікується протягом п'яти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський банк закриє майже всі відділення в Україні

Приватбанк націоналізували в грудні 2016 року. Процедура переходу банку в держвласність зайняла 72 години. Через те, що Приватбанк не зміг виконати програму докапіталізації.

За словами екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої, колишні власники Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов видали значні кредити наближеним особам і компаніям. У ніч перед націоналізацією з рахунків за шахрайськими схемами було виведено 16 млрд грн. У результаті загальний розмір виведених грошей склав 148 млрд грн.

Влітку 2017 року проти колишніх бенефіціарів Приватбанку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова завели кримінальну справу через невиконання термінів реструктуризації боргів, які були прописані в угоді про перехід Приватбанку в держвласність. У вересні 2017 року Печерський райсуд Києва заарештував майно заводів, кінцевими бенефіціарами яких є колишні бенефіціари Приватбанку. 19 грудня 2017 року Високий суд Англії заарештував всі активи Коломойського і Боголюбова.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, що робити з державними банками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути