понеділок, 14 січня 2019 11:47

Пояснили, чому українці ризикують втратити субсидію

Пояснили, чому українці ризикують втратити субсидію
В Україні з 1 січня 2019-го субсидію почнуть видавати "живими" грішми. На початку року кошти отримають ті, хто звернувся по субсидію вперше. Фото: ru.tsn.ua

Українців можуть позбавляти субсидії за борги зі сплати комунальних. Це пов'язано зі збоями у надходженні коштів на персональні рахунки споживачів при монетизації субсидій.

"Зараз постачальники послуг отримують дані від споживачів. Далі відправляють їх до Мінсоцполітики, де швидко повинні розрахувати суму субсидій для 5 мільйонів господарств. Подати дані до Мінфіну, отримати гроші, перерахувати їх на 5 мільйонів рахунків до Ощадбанку. Далі банк розрахується з постачальниками", - пояснив консультант із питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький, пише Сегодня.

За його словами, система повинна працювати як годинник. Через збої у людей можуть з'явитися борги. Тоді споживачів можуть позбавляти субсидії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз назвав недоліки нової системи субсидій в Україні

"Фахівці пропонували спростити механізм монетизації виплат: нараховувати субсидії за середнім споживанням послуг для кожного одержувача, а після закінчення опалювального сезону коригувати їх за фактом", - наголошує Антон Левицький.

Він додав, що перші підсумки монетизації субсидії будуть не раніше, ніж за місяць.

В Україні з 1 січня субсидію почнуть видавати у грошовій формі. На початку 2019-го кошти отримають ті, хто звернувся по субсидію вперше. З 1 травня — люди, які користуються пільгою роками. Зокрема, оформляють допомогу і на літо. Решті домогосподарств гроші почнуть виплачувати з 1 жовтня.

Відповідну постанову Кабмін прийняв 27 грудня 2018-го. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Водночас змінюється алгоритм її виплати.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому українці ризикують втратити субсидію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути