пʼятниця, 19 лютого 2021 21:10

Пошук роботи: за якими оголошеннями найчастіше стоять шахраї

Пошук роботи: за якими оголошеннями найчастіше стоять шахраї
Українцям радять пам'ятати, що роботи "набір тексту" - немає. Фото: unsplash

Українцям радять обережно ставитися до вакансій, де пропонують безкоштовно виконати велике тестове завдання, повідомити конфіденційні дані чи купити навчання.

Про деталі шахрайських схем пишуть freelancehunt.

Набір тексту зі сканів чи рукописів

Класична схема, яка зустрічається на просторах інтернету досить часто. Зазвичай на оголошення відгукується багато початківців, адже набирати тексти - проста робота, з якою впорається практично кожен.

У випадку шахрайства замовник може попросити внести страховку, як гарантію того, що майбутній працівник серйозно налаштований працювати. Потім шахрай зникне із завдатком, не надавши нічого натомість.

Українцям радять пам'ятати, що роботи "набір тексту" - немає. Текст зі сканів давно розпізнають програми і боти. Натомість є рерайтинг, копірайтинг, транскрибація.

Тестове завдання без оплати

Є ризик, що замовник зникне з хорошою роботою, не заплативши. Іноді збирачі безкоштовного контенту вимагають написати текст на 10 тис. знаків або 5 постів, які потім використовують у своїх цілях. Цього можна уникнути, якщо працювати тільки по передоплаті. Або робити тестове в тому обсязі, який не шкода подарувати замовнику.

Оплата тільки на карту банку N

Цікава вакансія з оплатою вище середнього по ринку, практично відразу відповідь "Ви нам підходите". Але замовник повідомляє, що може платити тільки на карту певного банку.

Шахрайство полягає в тому, що у співрозмовника немає роботи. Він сам намагається заробити за допомогою реферальної програми банку.

"Перешкод, щоб перевести гроші міжбанківським переказом, практично немає. В крайньому випадку, попросіть співрозмовника оформити замовлення через якусь надійну біржу фрілансу", - радять українцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дистанційну та надомну роботу узаконили: що це означає для працівників і роботодавців

Крадіжка конфіденційних даних

Людина виконала роботу, замовник обіцяє заплатити, але крім номера карти просить вказати термін дії пластика і код CVV/CVC2. Або переслати одноразовий пароль з смс. Отримавши всю фінансову інформацію, шахраї просто знімуть гроші з карти або розрахуються нею в якомусь інтернет-магазині.

Нікому не слід повідомляти пін-код, CVV-код, не пересилати одноразові паролі.

Платне навчання

Обіцяють гарну роботу з високою зарплатою, але перш ніж отримати посаду, потрібно закінчити навчальний курс. Інший варіант: пропонують відразу купити базу даних. Наприклад, списки постачальників для інтернет-магазину, програму для накрутки передплатників в соцмережах, список сайтів, на яких можна заробити.

"Купівля такого інформаційного сміття не гарантує дохід. Продавець отримає гроші, покупець - не факт", - йдеться у матеріалі.

93% українських фрілансерів готові перейти в штат, якщо їм дозволять працювати з дому. З них 44% хотіли б залишити проєкти на фрілансі як підробіток.

Зараз ви читаєте новину «Пошук роботи: за якими оголошеннями найчастіше стоять шахраї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути