Салат олів'є став традиційною стравою новорічного столу. Куди б доля не закинула українців, на святковий стіл намагаються приготувати саме його. Gazeta.ua порівняла вартість кілограма олів'є в Україні та Польщі.
В Україні купували продукти в столичному супермаркеті АТБ. У Польщі — в краківській Biedronce. Це подібна до української мережа магазинів.
"Якщо в Польщі хочеться скупитися дешевше, треба слідкувати за акціями. Наприклад, звичної вареної ковбаси у супермаркеті не знайдеш. Її можна замінити шинкою. Якщо треба саме ковбаса, то я йду в так званий "російський магазин". Кілограм якісної варенки обійдеться у 220-250 гривень. На салат треба 300 грамів, вийде відповідно на 66 гривень. Я заміняю курятиною. Це дешевше. Два шматки філе обійдуться в 52 гривні. Кілограм картоплі в середньому коштує 8 гривень. Але якщо взяти миту і запаковану по 3-5 кілограмів, можна зекономити - вийде по 6. Кілограм моркви коштує 12 гривень, десяток яєць - 35-40, залежно від розміру. Банка горошку — 24 гривні, пів літри майонезу жирністю 67% - 22, банка маринованих огірків — 35 гривень", - каже українка 37-річна Оксана Кравченко. Проживає в Кракові 3 роки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому подорожчали популярні новорічні фрукти
Можна також замовити готовий салат із ресторану.
"У Польщі є схожий салат із картоплі. Там той самий набір продуктів, лише немає ковбаси. Продають його у вакумних упаковках по 70 гривень за 500 грам. Додав ковбасу і маєш традиційний олів'є. Якщо самому готувати, то кілограм салату обійшлася у 117 гривень", - рахує Оксана.
В Україні кілограм картоплі обійшовся в 10,49 грн, моркви - 5,95. Десяток яєць коштує 32,7 грн, 550 г вареної ковбаси — 49,90. Зелений горошок продають по акції від 18 до 23 грн. Упаковка майонезу вагою 340 г коштує 23,6 грн, банка маринованих огірків 0,7 л — 32,20.
Приготувати кілограм салату обійдеться десь 110 грн.
2018 року вартість новорічного столу для сім'ї з 4 осіб оцінювали в середньому в 1535 грн. 2019-го -1620 грн, 2020 року - 1706 грн.
Коментарі