пʼятниця, 18 грудня 2020 17:50

Чому подорожчали популярні новорічні фрукти

Чому подорожчали популярні новорічні фрукти
Мандарини протягом останніх двох тижнів подорожчали з 33 до 39 гривень. Фото: pexels.com

Останні тижні в Україні дорожчають фрукти. Зокрема мандарини, апельсини, яблука.

"Апельсини коштують у середньому 32 гривні за кілограм. За останні 2 тижні ціна зросла на 10 відсотків. Хоча загалом вартість приблизно така ж, як і в аналогічний період торік. Мандарини протягом останніх 2 тижнів подорожчали з 33 до 39 гривень", - розповів Gazeta.ua Іван Колодяжний, аналітик УКАБ.

Експерт пояснив, що відбувається з цінами.

"По-перше, люди починають все більше купувати цитрусових. Тому саме через збільшений попит ціни зростають. По-друге, на вартість цих фруктів впливає ситуація з валютним курсом. Якщо він зростатиме, то і ціни на цитрусові ростимуть і навпаки. Хоча за останні 2 тижні курс долара зменшився з 28,30 до 27,81, але це не відобразилося на цінах. Бо надмірний попит на цитрусові рухає ціни вгору. Чим ближче до Нового року, тим дорожчими ставатимуть цитрусові", - каже аналітик.

Як зазначає експерт, аналогічна ситуація з цінами на яблука. За останні 2 тижні ціни зросли на 5-10%. Це наслідок ажіотажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали причини несподіваного падіння цін на свинину

Овочі борщового набору найближчим часом не дорожчатимуть.

"З огляду на динаміку цін цьогоріч, наступного можна не очікувати значного подорожчання овочів. Якщо не буде якогось форс-мажору. Морква коштує 3 гривні кілограм. Картопля 7-7,5. Такою ж залишиться ціна в січні нового року", - розповідає Іван Колодяжний.

Цибуля, за словами експерта, може додати в ціні.

"Цибуля зараз коштує 2,8-3 гривень. Торік продавали по 5,5. А вже після Нового року ціна зросла до 6,8-7 гривень. Враховуючи це, на початку січня 2021 року вартість цибулі може зрости до 3,7-4 гривень", - підкреслив аналітик.

За листопад 2020 року ціни на споживчому ринку зросли на 1,3%, порівняно з жовтнем. З початку року інфляція становила 4,1%.

Зараз ви читаєте новину «Чому подорожчали популярні новорічні фрукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути