Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2018 18:22

Порахували, яка пенсія світить українцям

Порахували, яка пенсія світить українцям
Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко: "Підвищення пенсій тим, хто має великий трудовий стаж, але маленькі заробітні плати - це наступний етап пенсійної реформи". Фото: Прямий

В Україні майже 3 млн пенсіонерів отримують мінімальні виплати — приблизно 1,5 тис. грн. На таку саму пенсію у майбутньому можуть розраховувати українці з зарплатами нижче середніх.

У міністерстві соцполітики вважають, що проблема в низьких зарплатах. Водночас у формулі, за якою нараховують пенсію, головну роль має розмір зарплати, а не стаж. Так, пропрацювавши 40 років із зарплатою приблизно 5 тис. грн, пенсія буде на рівні 1489 грн, пише Обозреватель.

Раніше, за формулою, за кожен відпрацьований рік давали 1,35% від розрахункового заробітку. Зараз — 1%. Так, за зарплати 7,7 тис. грн і 35 роках стажу за діючими правилами можна отримати 1855 грн пенсії. За "старим" коефіцієнтом - 2505 грн.

"Сама пенсійна реформа - це дзеркало, яке відбило соціально-економічні реалії, як жили й працювали люди. Йдеться про реалії Радянського Союзу. Вони, на жаль, не були справедливими й люди, які довго працювали й отримували маленьку зарплату, на виході отримали маленьку пенсію. Це не тому, що реформа погана, або формула неправильна, а тому, що тоді була соціальна несправедливість", - запевняє міністр соцполітики Андрій Рева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розенко пояснив, чому затримали виплати пенсій

За словами віце-прем'єра Павла Розенка, підвищення пенсій тим, хто має великий трудовий стаж, але маленькі заробітні плати - це наступний етап пенсійної реформи. Для цього необхідно внести зміни до чинного законодавства.

Водночас у міністерстві кажуть, що формулу змінювати не будуть. Адже правила виходу на пенсію повинні бути однаковими для всіх. Імовірно дозволять не знижувати коефіцієнт оцінки заробітку тоді, коли пенсіонер продовжив працювати, однак отримує менше, ніж раніше. Або ж будуть автоматично підвищувати стаж тим, хто працює на пенсії.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що пенсії українцям можуть перерахувати вдруге за поточний рік.

Водночас у липні виникли проблеми з виплатами. У Пенсійному фонді пояснили, що затримка обумовлена "касовими розривами надходження соціального внеску". На даний момент пенсії за липень виплачено в повному обсязі.

Зараз ви читаєте новину «Порахували, яка пенсія світить українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути