Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2020 10:35

Полуниці бракуватиме: назвали втрати фермерів

Полуниці бракуватиме: назвали втрати фермерів
Фермери втратили 20% урожаю полуниці через мороз та дощі. Фото: pixabay.com

Несприятливі погодні умови, як-от мороз у травні та зливи призвели до втрат частини врожаю полуниці. Найбільше постраждали фермери Закарпаття та Львівської області. Але й у решті регіонів відчують брак ягоди.

"20% врожаю померзло. Фермери розраховували на великий врожай, але тепер зрозуміло, що ягоди буде менше", – каже фермерка Світлана з Закарпаття.

Перші ягоди почали дозрівати й у Центральній Україні. Але через надмірну вологу ягоди водянисті та не транспортабельні. Тому фермери вже говорять про високі ціни навіть у сезон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці змушені купувати дорогі ягоди та фрукти

"Через надмірну вологу ягода дуже водяниста і швидко псується. Фактично вже наступного дня вона не придатна до продажу. Зараз ціна трошки впала. Кілограм ягід уроздріб продають по 80-100 гривень. Але, як на кінець травня, це висока ціна. Звісно, на піку вона впаде. Можливо, навіть до 50 гривень за кілограм. Але зараз багато залежить від погодних умов. Якщо дощі припиняться і потепліє, ягода дозріватиме швидше - і це вплине на ціну", - пояснює фермер з Хмельниччини Володимир Шевчук.

На Херсонщині зараз розпал сезону. Але оптом ягоду продають по 40-50 грн. Фермери прогнозують, що сезон цьогорічної ягоди змістився на два тижні. Через низьку температуру повітря вона не встигає дозрівати.

"Усі ми чекаємо на потепління і стабілізацію погоди. Торік через дощі втратили третину врожаю. Цього року втрати менші, але ще зарано говорити про остаточний сезон", - каже фермер із Херсонщини Віктор.

На базарах почали продавати ранню черешню з Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Закарпатської областей. За кілограм просять 55-70 грн. Це на 40% більше, ніж в аналогічний період торік.

Зараз ви читаєте новину «Полуниці бракуватиме: назвали втрати фермерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути