четвер, 02 серпня 2018 10:57

Польські банки борються за українських мігрантів

Польські банки борються за українських мігрантів
Українські мігранти стали новою цільовою авдиторією для польських банків. Фото із відкритих джерел.

Кількість українських заробітчан у Польщі з року в рік збільшується. Лише у 2017 році польська влада видала 2 млн офіційних дозволів на роботу.

За даними польського міністерства сім'ї, роботи і соціальної політики, до кінця 2018-го кількість легально працевлаштованих українців зросте до 3 млн, передає UBR.UA.

Завдяки такому явищу польські банки помітили окрему цільову авдиторію й одразу взялись за обслуговування українців у Польщі. Минулого року кількість відкритих особистих рахунків іноземцями в банках виросла із 424 тис. до 600 тис. 90% із них належать українцям.

Перш за все, їх приваблює грошовий потік, який генерують наші заробітчани. 2017-го через найрізноманітніші канали українці відправили додому 3,14 млрд. Саме тому польські банки готові надавати послуги в "нуль", тобто без зайвих комісій, на будь-які послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар коштує найдорожче за останні 5 місяців

Окремі банки готові "платити" працедавцям, аби ті відправляли заробітчан відкривати рахунки саме до "правильних банків". Зокрема, такий банк як BNP Paribas запустив повноцінну версію сайту українською, а також відкрив 4 відділення у Польщі, де українців обслуговують рідною мовою. А за відкриття рахунку банк одразу дає 50 злотих заробітчанам.

Getin bank, до прикладу, українізував вже 15 своїх відділень.

Зокрема, польські банки із задоволенням працевлаштовують українців зі знанням польської мови на посади кассирів. Їм платять 3500 злотих (25 тис. грн) у місяць, а спеціалістам із освітою - 4,5-5 тис. злотих.

Виплата зарплат і залишки на рахунках - не єдине, що приваблює польські банки для обслуговування українців. Польські фінансисти бачать у цьому напрямі більший потенціал. Наприкінці 2017-го більше ніж 128 тис. українців мали документи на довготривале прожзивання в Польщі.

Зокрема, такі великі транзакції, як покупка житла чи найм житла також проходять через польські банки. Вони готові кредитувати такі послуги на тих же ж умовах, що і поляків: 20 % авансового платежа і 4,5% кредитного внеску в рік.

Як показує статистика, такою послугою користуються українські заробітчани віком старше 25- 30 років, у яких вже є сім'ї, які мають на руках документи на офіційне працевлаштування, дозвіл на проживання та впевненість у тому, що вони не повернуться жити до України.

Польські фінансові установи розпочали свою лояльну політику щодо заробітчан, після того як помітили стимулювання потоку трудових мігрантів урядом Польщі через катастрофічний дефіцит кадрів.

Зараз ви читаєте новину «Польські банки борються за українських мігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути