Ексклюзиви
четвер, 17 березня 2022 13:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Польща відмовляється від російського газу

Польща відмовляється від російського газу
Польща - стратегічний партнер України.

Польща з 2023 року планує повністю припинити закупівлю газу у Російської Федерації.

Про це заявив уповноважений польського уряду у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський, повідомляє "Європейська правда".

Російський газ займає велику частку в імпорті Польщі, але державна компанія PGNiG може його замінити. У неї є портфель контрактів, які замінять російські поставки, пояснив польський чиновник.

У жовтні введуть в експлуатацію газопровід Baltic Pipe, вже є розширений LNG-термінал. Буде готова й інша інфраструктура, наприклад, газове сполучення з Литвою і Словаччиною.

"Якщо йдеться про закупівлі, ми також готові", - сказав Наїмський. А ціни у цих закупівлях "не мають бути значно дорожчими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський звернувся до німецького парламенту

"Протягом багатьох років ми платили за російський газ від монополістичного постачальника, який міг диктувати ціну, вищу, ніж можна було отримати у західній Європі. Ціни будуть європейськими", - сказав посадовець.

Діючі дуже високі європейські ціни стабілізуються, оскільки всі покупці у Європі намагаються перейти на інші, ніж російські закупівлі.

"У США, які відправляють скраплений газ до Європи, ціна газу на біржі зовсім не зросла, глобалізація газового ринку призведе до прийнятних цін", - заявив Наїмський.

Польський уряд виступає за негайне ембарго на поставки нафти з РФ.

"Наші НПЗ можуть переходити на інші поставки нафти. Це практикувалося у 2019 році, коли російська нафта була забруднена і її потік довелося зупинити", - нагадав посадовець.

У лютому Німеччина зупининла сертифікацію російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2".

Зараз ви читаєте новину «Польща відмовляється від російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути