вівторок, 10 травня 2011 12:36

Половину заводів вирізали на брухт, але дефіциту цукру не буде - Держрезерв

Половину заводів вирізали на брухт, але дефіциту цукру не буде - Держрезерв

В Україні ринок на 80-90% забезпечується своїм цукром.

Про це заявив голова Державного агентства резерву Олексій Лелюк, передає прес-служба відомства

"В Україні, незважаючи на те, що половина заводів вже вирізана на металобрухт, ринок на 80-90% забезпечується своїм цукром. Держава коригує, щоб не було ажіотажних сплесків, видачею ліцензій і квот на ввезення цукру і переробку цукру-сирцю на наших підприємствах. У цьому році ситуація з ціною на цукор була стабільною і спокійною", - зазначив він.

Голова Держрезерву нагадав, що в Росії по відношенню до українського цукру є загороджувальні бар'єри і квоти ще з 90-х років, тому український цукор туди не вивезуть.

"Інший підхід у Білорусі: вони переробляють для себе тростинний цукор, а буряковий відправляють до Росії, заробляючи гроші. В Україні ситуація інша: на відміну від Білорусі та Росії, у нас немає вільного взаємного проникнення товарів. У нас взагалі з Росією, на жаль, сьогодні дуже невеликий товарообіг, особливо на продовольчому ринку. На жаль, тому що Росія - величезний ринок продовольства. Сподіваюся, що нашому уряду вдасться налагодити більш ефективні торгові зв'язки з РФ", - вважає Лелюк.

Крім того, чиновник зазначив, що на сьогодні в Держрезерві працюють міжнародні аудитори і їх роботу було продовжено на другий квартал 2011 року. Він наголосив, що керівництво агентства зацікавлене в тому, щоб міжнародні та незалежні аудитори дали відповідь, куди йшли мільйонні суми, які не повернулися до Держрезерву.

"Тільки по одній афері під назвою "Гермес-Трейд", яка перевіряється аудиторами, з країни пішли 243 млн грн. З них лише невелика частина (80 млн грн) повернулася в Україні, інші знаходяться на закордонних рахунках. Ось ще чому необхідна допомога саме міжнародної аудиторської компанії", - підкреслив голова Державного агентства резерву Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у портах Одеси почало разгрузку перше судно з Бразилії з цукром-сирцем в рамках виділеної квоти на імпорт цього продукту.

Зараз ви читаєте новину «Половину заводів вирізали на брухт, але дефіциту цукру не буде - Держрезерв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути