пʼятниця, 25 травня 2012 16:08

Купуючи газ у Європі, Україна отримає вплив на Росію - експерт

Купуючи газ у Європі, Україна отримає вплив на Росію - експерт
Юрій Корольчук: Теоретично ми можемо купувати газ у Франції й Німеччини. Фото: glavcom.ua

Україна готує цілу низку нормативних та технічних рішень, щоб диверсифікувати імпорт палива і розпочати поставки газу із Західної Європи.

За словами члена наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, для того, щоб Україна могла купувати газ на спотовому ринку, не обов'язково чекати, поки побудуємо термінал. Зараз обговорюється варіант реверсного використання українського газопроводу, щоб закупати газ у Європи.

Чи легко буде це запровадити технічно?

У нас на кордоні Україна-Словаччина побудований газопровід. Це вільна труба. Технічно ми могли б отримувати по ній невеликі обсяги газу. Там є можливість приймати максимум до 3 мільярдів кубометрів на рік. Теоретично ми можемо купувати газ у Франції, Німеччини, а він буде заміщуватися. Тобто ми платимо Франції, а фактично газ до нас приходитиме російський: російський газ пропустили до Європи, а потім через словацьку трубу взяли його назад. Там є словацька труба в Україну, і ми по ній назад беремо газ собі. Щоб не ганяти паливо туди-сюди, можна було б домовитися про заміщення з Росією і країною-постачальником спотового газу. На спотовому ринку ціна буде приблизно на 100 доларів менша. А ціна на транспортування невелика - 20 доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Апеляційний суд підтвердив повернення державі 68% акцій "ЗАлК" Дерипаски

Не думаю, що купівля газу у Європи - це реалістичний варіант. Але якщо нам його хтось таки продасть, то це буде мати великий моральний вплив на Росію. Ми продемонструємо, що Україна шукає варіанти заміщення російського газу.

Чому Україна відмовляється цього року створювати резерв газу і замість закачування 22-25 мільярдів кубометрів закачає лише 17-18?

З 2005 року Україна створювала запаси палива для гарантії безперебійного постачання газу в Європу, ніякого зиску з цього не маючи. Ми фактично спонсорували "Газпром" і Європу, купуючи у Росії газ, який нам не потрібен. Тепер ми повертаємося до схеми, коли "Газпром" сам зберігав газ у своїх сховищах. Таке рішення назріло через декілька причин. По-перше, у нас не так багато грошей, щоб закуповувати російський газ і його зберігати. А, по-друге, останній рік переговорів з Росією про ціну на газу не дав ніякого прогресу. Росія впирається, не хоче йти на поступки, домовлятись. Це також момент тиску на переговорах з РФ. Думаю, жодної негативної реакції від Європи не буде. Там розуміють: вони купують газ не у нас, а у Росії, тому безперебійне постачання газу - російське зобов'язання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович підписав закон про плаваючий акциз на паливо

Азаров заявив, що Україна платить за газ 550 доларів. Чи так само дорого платять європейці?

Ми платимо по контракту з урахуванням так званої знижки у 100 доларів. Зараз віддаємо за газ десь 430 доларів - пан Азаров трохи перебільшив. Європейські компанії зараз платять так само десь 450 доларів. Тобто, вони мають таку ціну без всіляких знижок. Але це проблеми формули. Вона вже застаріла. У європейських країн, до речі, також не досить вигідні формули. Але кожна країна по-різному домовляється із Росією. Хтось не викуповує весь обсяг газу, який зобов'язаний викупити за контрактом. Хтось торгується з "Газпромом", виборюючи собі знижку. А була маса випадків, коли "Газпром" продавав обсяги невикупленого газу за спотовою ціною. Хтось має політичні важелі впливу. Україна також має шукати те, що може стати фактором впливу на газових переговорах.

Зараз ви читаєте новину «Купуючи газ у Європі, Україна отримає вплив на Росію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути