Головною рибою різдвяного столу в Польщі є короп. Продавати його починають із середини грудня. Для нього виставляють спеціальні басейни. При купівлі рибу виловлюють і продають живою. 1 кг такої риби - 120 грн. У супермаркетах пропонують філе з коропа, яке обійдеться у 150-170 грн. Причому філе лосося тут дешевше і коштує 130 грн.
"Поляки не уявляють різдвяного столу без коропа і готові віддати за нього будь-які гроші. Зазвичай готують 2-3 страви. Головна – короп у паніровці чи запечений з овочами. Родина мого чоловіка готує холодець з коропа. Кожна родина бере 2-3 рибини. Також готують страви з пструнга, оселедця. Є традиція також дарувати лусочки з різдвяного коропа, щоб були гроші у гаманці. Їх цілий рік носять у таємній кишені", - розповідає Дарина Поляк, яка живе у Варшаві.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні підвищили тарифи на тепло для населення
У Києві короп можна купити від 45 до 65 грн за 1 кг. Ціна залежить від величини та сорту риби. Найдорожчий дзеркальний короп, який не має луски.
"Взимку ціна на рибу невисока. Немає заборони на вилов риби, також є достатньо господарств, які розводять цю рибу в достатній кількості. Найвища ціна на рибу буде на початку весни, коли починається нерест. Торік у цей період кілограм коропа був по 80-90 гривень", - розповідє продавець риби Віктор Марцинюк.
Минулого тижня в Україні помітно подорожчали продукти традиційного споживчого кошика. Ціни зросли на фрукти та овочі, хліб, олію, цукор та яйця
Коментарі