понеділок, 30 травня 2011 07:00

Подорожчання російського газу "доб'є" хімпром України - експерт

Подорожчання російського газу "доб'є" хімпром України - експерт

Хімічна промисловість України опиниться на межі зникнення, якщо ціна експортованого російського газу в четвертому кварталі 2011 року зросте до $ 400.

Про це заявив президент Союзу хіміків України Олексій Голубов у ефірі Першого ділового каналу.

"Якщо все залишиться так, як нам обіцяють, що в четвертому кварталі ціна на газ може дійти до $ 400, галузь стане, ми не зможемо працювати. Ми вже були на межі зупинки в 2009 році, й тоді уряд заворушився, побачивши, що близько 40 тис. працівників будуть викинуті на вулицю ... Зараз у нас 43% підприємств збиткових. Решта мають рентабельність від 3 до 5%. Її не вистачає на те, щоб інновації вводити, проводити модернізацію. Жодної перспективи немає у галузі, якщо ціна залишиться та ж", — сказав він.

За його словами, незважаючи на позитивні статистичні дані, ситуація в хімпромі залишається критичною.

"Ми обсяги виробництва збільшили на 18%, реалізацію — на 49%, експорт збільшили в 1,7 раза, щоправда, при цьому на 45% збільшився імпорт. Зросло споживання хімічної продукції на внутрішньому ринку приблизно на 41%. Скоротилася збитковість підприємств з 534 млн грн до 407 млн ??грн. Але якщо більш детально подивитися на ці питання, то в зовнішньо-торгових операціях, хоча загальний обсяг загальної товарної продукції зріс до $ 3 млрд, але негативне сальдо в цьому кварталі стало $ 742 млн, а наприклад, у 2008 році ми мали $ 494 млн", — зазначив Голубов.

"По суті, нікому немає діла до цієї проблеми. Якщо ще на зорі становлення нашої держави ще якось по інерції йшла програма імпортозаміщення ... то зараз нікому не потрібно. Ми програму розвитку хімічної галузі через рідне міністерство не могли просунути, не кажучи вже про Кабмін", — додав президент Союзу хіміків.

Зараз ви читаєте новину «Подорожчання російського газу "доб'є" хімпром України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути