вівторок, 24 жовтня 2023 22:15

Податкова система України потрапила до п'ятірки найгірших у світі

Українська податкова система потрапила до групи країн з найбільш пекельними, токсичними податковими системами.

Відповідний рейтинг під назвою Tax Hells Index 2023 ("Податкові пекла 2023") склав американський фонд "1841". У ньому Україна посідає четверте місце. Про це повідомляють "Коментарі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд розглядає польську модель оподаткування – нардеп

Перше, друге та третє місця за Білоруссю, Венесуелою та Аргентиною. П'ятими та шостими за Україною слідують Бразилія та Мексика. До рейтингу також потрапила Росія - дев'яте місце.

Загалом, непочесне звання "податкового пекла", за оцінками американського фонду, набули 13 країн світу.

Автор: comments.ua
  Податкова система Україні в рейтингу найгірших
Податкова система Україні в рейтингу найгірших

При визначенні питання зарахування країни до цього рейтингу експерти враховували наступні кількісні фактори: фіскальний тиск як сукупне податкове навантаження до ВВП; боргове навантаження, як сукупний держборг до ВВП, потенційний фіскальний тиск як різниця між держвидатками та доходами (у % ВВП).

Під час визначення показників рейтингу також були враховані і якісні параметри, зокрема якість управління. Вона, на думку експертів "1841", враховує підзвітність влади, верховенство права в державі, якість регуляторної політики, політичну стабільність, ефективність держави, корупційні ризики. Як зазначається у доповіді фонду, рейтинг був складений за підсумками 2021 року, тобто до широкомасштабного вторгнення.

У червні президент Володимир Зеленський сказав про радикальну податкову реформу. За його словами, держава зменшить податки і мінімізує контакти з платниками, але в обмін на закриття податкових схем.

Зеленський сказав, що хотів би знизити податки. Але зараз, "у час такої війни та очевидної залежності України від співпраці з фінансовими донорами", Україна собі цього дозволити не може.

Зараз ви читаєте новину «Податкова система України потрапила до п'ятірки найгірших у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути