понеділок, 19 листопада 2018 10:55

Податки із заробітку запропонували стягувати по-новому: подробиці

Податки із заробітку запропонували стягувати по-новому: подробиці
У Кабміні пропонують, щоб єдиний соціальний внесок залежав від розміру зарплати. Чим більша вона, тим менший відсоток ЄСВ. Однак він повинен стягуватися з повною зарплати, а не з її частини. Фото: Довідник корисних порад

В Україні пропонують оподатковувати високі та надвисокі заробітки. Уряд затвердив законопроект про зміну нарахування єдиного соціального внеску на зарплати, які перевищують 15 мінімальних - від 56 тис. грн. Завдяки нововведенням держбюджет додатково отримає 10 млрд грн на рік.

Зростання єдиного соціального внеску не вплине на суми, які працівники отримують "на руки". Адже податок на доходи фізосіб не зміниться. Сьогодні він становить 18%. Більше у бюджет роботодавці держструктур та іноземних корпорацій сплачуватимуть за топ-менеджерів, передає Сегодня.

Єдиний соціальний внесок становить 22% від нарахованого заробітку. Він не нараховується на суму вище 15 мінзарплат. Тобто сьогодні максимальний ЄСВ - 12 286 грн із зарабітка 56 тыс. грн і більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей недорахувався держбюджет від початку року

У Кабміні пропонують, щоб єдиний соціальний внесок залежав від розміру зарплати. Чим більша вона, тим менший відсоток ЄСВ. Однак він повинен стягуватися з повної зарплати, а не з її частини. Так, на 25 мінімальних зарплат - 93 075 грн роботодавцю треба буде нарахувати 22% ЄСВ, як було раніше. Але вже на всю суму заробітку, а не тільки на 56 тис. грн. На зарплату від 25 до 70 мінімалок рахуватимуть 20% податку, від 70 до 150 - 17%, від 150 до 200 - 15%, від 200 до 270- 10%, понад 270 - 5%.

"В українських бізнес-структурах мало хто отримує офіційно зарплату в 50-60 тисяч гривень. Тому їх це нововведення навряд чи торкнеться. Щоб вивести високі заробітки з тіні, потрібно ввести жорсткі заходи податківців", - каже голова секретаріату ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

У січні-вересні 2018-го Державна фіскальна служба збільшила збір єдиного соціального внеску на 26,8%. Це на 34,7 млрд грн більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. За 9 місяців 2018-го збір ЄСВ становив 163,9 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Податки із заробітку запропонували стягувати по-новому: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути