Ексклюзиви
субота, 25 липня 2020 21:10

Чому українцям важко повертати кредити: думка експерта

Чому українцям важко повертати кредити: думка експерта
За останні три роки рівень закредитованості населення зріс із 1,5 -1,7% до 5,2%. Фото: pixabay.com

Українці протягом останніх трьох років почали брати більше кредитів. Тих, хто не повертає позики вчасно, можна поділити на три категорії, розповів Gazeta.ua директор фінансової компанії "ШвидкоГроші" Олександр Холод.

"Є ті, хто дійсно зіштовхнувся зі складною ситуацією. Вони залишаються на зв'язку, намагаються домовитись як повернути борг. Друга категорія - боржники, які намагаються довести, що вони сильні і колектори на них не вплинуть. Тому не хочуть виплачувати кредит. Третя категорія - ті, хто взагалі не платить. Вони ще й шукають способи, з ким проконсультуватися, кому поскаржитися на компанію, де позичили гроші", - каже Олександр Холод.

За останні три роки рівень закредитованості населення зріс із 1,5 -1,7% до 5,2%.

"Бувають клієнти, що одразу оформляють 10 кредитів у різних компаній. Коли їм дзвонять, кажуть: живу в селі, приїжджайте, але платити нічого не буду. І це дуже складна ситуація. Рекорд - коли за два дні людина оформила 32 кредити. А потім умовно в один день, клієнту починають дзвонити з усіх цих компаній, просять повернути борг. Тоді й починаються негативні моменти. Людина не може впоратись з кредитним навантаженням. Втомлюється від спілкування з колекторами. У кредиторів діє принцип: хто сильніше тисне, той і отримує гроші", - розповідає фінансовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де взяти кредит без дзвінків в Україні

Із 1 липня Національний банк перебрав на себе функції регулятора ринків небанківських послуг. До цього вони належали Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку. Під впливом нового регулятора мікрофінансові організації переглянули способи комунікації з клієнтами.

"Дзвінків стало менше, з'явився контроль якості розмов. Потрібно, щоб не виникала відраза у людини. Щоб вона розуміла, що все відбувається цивілізовано. Є варіант - викуповувати якимось чином борги клієнта у інших компаній. Аби зняти напругу, допомогти розрахуватись. Але законодавчо це зробити складно", - додав Олександр Холод.

Банки не можуть видавати кошти без будь-яких зобов'язань з боку позичальника. Тому українцям треба бути обережними з кредитами під 0%. Така кредитна ставка може діяти максимум тиждень. Далі з'являються штрафи, пеня, комісії та додаткові відсотки, застерігають у Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Чому українцям важко повертати кредити: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути