Ексклюзиви
четвер, 04 лютого 2021 18:06

Чому магазини торгують імпортною картоплею

Чому магазини торгують імпортною картоплею
Імпорт є, але він значно менший, ніж рік тому. Фото: gazeta.ua

У лютому почали дорожчати овочі борщового набору. Картопля місяць тому коштувала 8-9 грн. Зараз її продають по 12 грн. Капуста, буряк та цибуля також додали в ціні. Таке зимове подорожчання – нормальна ситуація, розповіла Gazeta.ua експертка плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

"Дійсно, ціни на овочі борщового набору зросли. Це стандартна ситуація, тому що пропозиція на ринку зменшується. Пов'язано з тим, що почалися морози, не всі виробники наважуються везти продавати товар у таку погоду. Тому пропозицій бракує. Але, як показав останній тиждень, як тільки починається потепління, ціна знижується. Наприклад, щодо капусти: були сильні морози - вона дорожчала. Спочатку до 5-6, далі майже 7 гривень за кілограм. Потім ціна знов повернулася до 3,50 – 5 гривень", - пояснила Тетяна Гетьман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти подорожчають: прогноз економіста

Утім, як буде ситуація надалі розвиватись на українських ринках, поки що невідомо.

"Немає інформації. Не збирається в нас статистика щодо наявних запасів у сховищах, в особистих селянських господарств. Хоча у них там, зазвичай, багато запасів. Як показує практика, деякі їх тримають до кінця зими і тільки навесні починають продавати", - розповідає Тетяна Гетьман.

За її словами, торік в Україні був хороший врожай.

"Імпорт є, але він значно менший, ніж рік тому. Зараз у нас з імпортних овочів тільки картопля. Везуть її з Євросоюзу, Білорусі. Торік у цей час переважав імпорт через поганий врожай. Наші фермери притримують певні обсяги овочів, і це дозволяє імпортерам зайти на ринок. Вони співпрацюють із роздрібними мережами. Це дозволяє магазинам зберігати рівень пропозиції, більш-менш стабільну ціну. Для наших фермерів це є слабким місцем", - підсумувала експертка.

На початку лютого у супермаркетах зросли ціни майже на всі категорії продуктів. Морква подорожчала на 90 коп. – до 5,90 грн/кг. Буряк коштує 6,95 грн/кг. Після грудневого падіння, знов подорожчала капуста - до 5 грн/кг. Картопля та цибуля теж додали в ціні – коштують 11,99 грн і 6,19 грн/кг відповідно.

Зараз ви читаєте новину «Чому магазини торгують імпортною картоплею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути