четвер, 14 січня 2021 18:40

Платіжки зі знижкою на газ українці отримають у березні

Платіжки зі знижкою на газ українці отримають у березні
Приватні компанії не зможуть продавати газ за такими низькими тарифами. Фото: pixabay.com

Ринок газу закінчився, коли прийняли рішення про регульовану ціну для населення. Особливо після того, як Нафтогаз сказав, що готовий забезпечити всіх і продаватиме державний газ, а не куплений. Це не ринок, розповів Gazeta.ua експерт з енергетики Юрій Корольчук.

З його слів, у Законі "Про ринок газу" передбачені умови, коли держава може захищати споживача від високої ціни.

"Є субсидія, може виділятися дотація в бюджеті, кредитування. Але держава не може встановити ціну. Приватні компанії не зможуть продавати газ за такими тарифами", - переконаний експерт.

На його думку, Нафтогаз монополізує ринок газу і виграє від цієї ситуації. Інші компанії можуть або закритись, або не продавати газ, або продавати собі у збиток.

"Адміністративним чином споживачів заганяють до Нафтогазу. Є ціна 6999 гривень. А газзбут каже, що може постачати газ, який купує з прив'язкою до європейського хабу. Там буде ціна 10-11 тисяч гривень. І ви переходите в Нафтогаз. Хоча люди роблять це неохоче. І правильно роблять. Рано чи пізно газ, який видобуває Укргазвидобування, продаватиметься на біржі. Його заберуть у Нафтогазу. І вони будуть такою ж трейдерською компанією, як інші газзбути", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Транспортування газу подорожчало: опубліковано нові тарифи

Зі слів Юрія Корольчука, у Нафтогазі знали, що може підвищитися ціна на газ.

"Це прокол компанії, що вона не проінформувала прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Він восени казав, що ціна в опалювальний період виросте, але не буде вища, ніж 8,5 тисяч гривень. А виявилось, що тепер вона 12 тисяч гривень. Усе залежить від погоди і ситуації з поставками газу в інших країнах", - зазначає експерт з енергетики.

Він називає ситуацію великим обманом населення.

"Нафтогаз продавав газ по ціні по 7,27, а тепер буде по 6,99. Тобто знижка не 30 відсотків, а 30 копійок. Нафтогаз нічого не втрачає. У них велика маржа. Укргазвидобуванню платять 1,6 тисяч гривень, ще 1,2 тисяч - рента, ПДВ і інші платежі. Виходить 2,8 тисяч гривень. А де 7 тисяч гривень? 4 тисячі гривень Нафтогаз забирає собі", - вважає Корольчук.

Фактично, ціна на газ для населення буде знижена тільки на лютий і березень.

"З березня котирування на біржі знижуватимуться. Ці показники відштовхуються від усіх країн, зокрема Великої Британії, Італії, Іспанії. Там морський теплий клімат. І ці котирування обваляться", - каже експерт.

На його думку, ключовим у ситуації є політичний аспект.

"Платіжки за січень прийдуть у лютому. У високих тарифах люди звинувачуватимуть владу. У березні тільки прийдуть платіжки зі зниженими тарифами. І карантин послаблюватиметься. Влада це показуватиме як свої досягнення і успіхи", - переконаний Корольчук.

Щоб реально знизити ціни на газ, потрібне відокремлення Укргазвидобування від Нафтогазу. Ресурс має продаватися на біржі.

"Середня біржова ціна - 6 тисяч гривень. А весною і влітку буде менше. Тобто Укргазвидобування зароблятиме гроші, розвиватиме видобуток. І українці будуть задоволені", - резюмував експерт.

На час карантину або до завершення опалювального сезону уряд пропонує встановити державне регулюваня ціни на газ. Упродовж цього періоду пропонований тариф становитиме 6,99 грн за м² для всіх побутових споживачів.

Зараз ви читаєте новину «Платіжки зі знижкою на газ українці отримають у березні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути