Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2020 10:19

Підвищення пенсій не отримали 3 млн громадян

Підвищення пенсій не отримали 3 млн громадян
Понад 45% громадян отримали доплату до пенсії у розмрі 100 грн. Фото: pixabay.com

Індексація пенсій, яка відбулася в Україні з 1 травня, виявилася мізерно малою, а мільйони пенсіонерів і зовсім її не отримали.

Про це в коментарі ГолосUA повідомила старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко.

"Добре, що врешті-решт провели індексацію пенсій. Половина, хто отримав цю індексацію, отримали всього по 100 гривень. Це ж зовсім невеликі гроші. В середньому вийшло 260, але 45% людей отримали по 100 гривень. Це з тих, хто отримав, а є десь 3 мільйони пенсіонерів, які взагалі не отримали ні копійки за індексацією. Цю індексацію отримали люди, у яких пенсії й так великі. А так вони дали карантинну тисячу, і пенсіонеру більше нема, на що розраховувати. Підвищать прожитковий мінімум з 1 липня, але це нічого не дасть. Це підвищення менше за 100 гривень", - сказала Лідія Ткаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль анонсував програми для підтримки бізнесу

На думку експерта, грошей на підвищення прожиткового мінімуму у влади немає.

"Вони вже дуже давно говорять про прожитковий мінімум. Вони повинні були ще до кінця року нову методику затвердити. І так це все і застряло. Це справді все виливається в дуже великі гроші, а грошей особливо, враховуючи карантин, немає. Прожитковий мінімум, який розписаний в Законі про бюджет на цей рік, навіть близько не передбачає наближення до фактичної величини", - резюмувала Лідія Ткаченко.

У травні провели індексацію пенсій. Пенсії в середньому зросли на 11%, або 260 грн. Мінімальна становитиме не менш як 2100 грн. Перерахували пенсії за віком, за вислугою років, через інвалідність і втрату годувальника. Не індексували виплат пенсіонерам-держслужбовцям, людям, які продовжують працювати, тим, хто отримує спеціальні пенсії, — прокурорам, суддям. Також перерахунок не торкнувся громадян, яким пенсії призначили 2019–2020-го. І тим, хто отримує соціальну допомогу замість пенсії, бо не вистачає страхового стажу.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення пенсій не отримали 3 млн громадян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути