субота, 24 квітня 2021 12:30

Перші гривні надрукували в Німеччині

Перші гривні надрукували в Німеччині
У Німеччині надрукували 10 банкнот. Фото:bank.gov.ua

24 квітня 1918 року Центральна Рада домовилася з урядом Німеччини про друк гривні. Вона мала замінити карбованці.

В Україні не було відповідного обладнання, тому банкноти планували надрукувати у Берліні та Лейпцигу в друкарні "Reichsdruckerei", повідомляє Музей грошей Нацбанку.

Улітку в Німеччині надрукували 10 банкнот: 2, 10, 100, 500, 1000 і 2000 гривень. Також - чотири облігації номіналом 50, 100, 200 і 1000 грн. Виготовлені купюри відрізнялися від задуму українських авторів, інколи друкарі самовільно змінювали кольори. Через це з України відправили до Берліну спеціальну комісію, яка наглядала за друком.

Гроші в Україну спочатку доставляли залізницею, а згодом літаками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші українські гроші називали "горпинками"

"У той час в Німеччині зорганізовано акційне товариство "Lufthansa", якому німецький уряд продав великі аеропляни-бомбовози. Для перевозу грошей вжито три п'ятимоторові літаки й два дещо менші трьохмоторові. Всі вони вже були досить з'їжджені. Мали пролетіти дорогу від Берліна до Кам'янця, не зупиняючись по дорозі. До того треба було летіти через Карпати, підніматись високо з тяжким вантажем. Над Карпатами були повітряні ями, де літак зненацька падав униз. На той час це був справжній рекорд. Вони зробили кілька льотів і привезли нам багато грошей, але працювали недовго. Якось літак полетів не над Галичиною, а над Буковиною. Мусів приземлитись на румунській території, бо попсувалися всі п'ять моторів. Поки направили машини, прибігли румунські вояки і арештували літак. А він віз 300 000 000 гривень. Наша місія в Румунії вимагала в уряді, щоб він звільнив бодай гроші. Та він звільнив тільки німців-пілотів і українського урядовця, що летів з ними", - розповідав у своїх спогадах Борис Мартос, голова Ради Міністрів УНР й міністр фінансів Директорії.

1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про запровадження гривні. Вона поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця. Малою батьківщиною національної валюти став Житомир. Розробкою дизайну банкнот займалися художники Георгій Нарбут, Василь Кричевський та Іван Мозалевський. У обіг гривню випустили в жовтні 1918 року за гетьмана Павла Скоропадського.

Зараз ви читаєте новину «Перші гривні надрукували в Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути