середа, 12 грудня 2018 14:16

Перуанський економіст пояснив, як вивести економіку "з тіні"

Перуанський економіст пояснив, як вивести економіку "з тіні"
Перуанський економіст Ернандо де Сото: "Якщо ви займаєтеся роздрібними продажами, то тіньова економіка вам запропонує торгувати дріб'язком з візка. Від цього багатим не станеш. Можливість робити щось у великих кількостях - це і є масштабування". Фото: Новое время

У світі немає країн, які повністю вільні від корупції. Це стосується і високорозвинених економік.

"З корупцією безпосередньо пов'язана тіньова економіка. Ключовий засіб для її зменшення - можливість масштабування бізнесу. Кожен бізнесмен мріє продавати свої товари і послуги на якомога ширшому ринку. У тіні це неможливо", - розповів перуанський економіст Ернандо де Сото, пише Новое время.

Збільшення збору податків не повинно бути метою детінізації.

"Біля виходу з аеропорту нас чекають таксисти, які пропонують свої послуги за дуже високою ціною. При цьому значна частина з них працює нелегально. Метою детінізації має бути збільшення конкуренції, яка дозволить знизити ціни на послуги таксі. Така політика дала свої результати у США, у Південній Америці, в Азії", - наголошує економіст.

За словами Ернардо де Сото, якщо ви займаєтеся роздрібними продажами, то тіньова економіка вам запропонує торгувати дріб'язком із візка. Від цього багатим не станеш. Можливість робити щось у великих кількостях - це і є масштабування, а воно веде до скорочення витрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що врятує Україну від наслідків нової фінансової кризи

На ринку повинна бути здорова конкуренція. Щоб можна було порівнювати ефективність роботи компаній. Водночас неважливо, хто володіє активами - держава чи приватна особа.

"Торгові війни ведуться не тільки через тарифи. У війну може вступити, наприклад, санітарна служба, яка скаже, що американські товари не відповідають санітарним стандартам. Таким чином Росія блокувала українську харчову продукцію. Багато країн зловживають своїм впливом на глобальну торгівлю. Тому необхідно прийти до нової угоди про міжнародну торгівлю. Інакше торгівля впаде і потягне за собою всю світову економіку", - сказав експерт.

Щороку через корупцію світова економіка втрачає понад 5% глобального ВВП - це близько $2,6 трлн. Такий показник озвучив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Зараз ви читаєте новину «Перуанський економіст пояснив, як вивести економіку "з тіні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути