понеділок, 24 травня 2021 11:52

Перші результати зниженого ПДВ: "скрутки" скоротилися на 23%

Перші результати зниженого ПДВ: "скрутки" скоротилися на 23%
40% ринку зерна знаходиться в тіні. Фото: balance.ua

Знижена ставка ПДВ на агросировину в Україні діє третій місяць і, всупереч прогнозам скептиків, економічного колапсу не сталося. Навпаки: податкові надходження зростають, польові роботи йдуть за графіком, а в Кабміні задумалися про те, щоб розширити нову ставку на всю сільгосппродукцію.

Нагадаємо, 1 березня набрав чинності закон №3656, згідно з яким ПДВ на деякі види агросировини знизився з 20% до 14%. Зокрема, на велику рогату худобу, свиней, молоко, цукровий буряк, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, насіння льону, рапсу, соняшнику. І хоча над проєктом працювали депутати трьох фракцій, його підтримали аграрний комітет, Мінфін, фіскальна служба і профільні асоціації, у нього знайшлися і опоненти. Вони побоювалися, що такий крок ударить по прибутковій частині бюджету і створить нерівні умови на ринку. Але цілі закону полягали в зворотному: збільшити надходження за рахунок боротьби зі "скрутками" ПДВ і детінізації виробництва.

Ефект для бюджету

За найскромнішими оцінками, 40% ринку зерна знаходиться в тіні. Цей сегмент не платить податки і за рахунок махінацій з податковими накладними відшкодовують собі з держбюджету липовий ПДВ. За такою схемою щороку розкрадаються мільярди. Якщо раніше трейдерам відшкодовувалося з бюджету 20% ПДВ, то тепер 14%. Це скорочує корупційні ризики для держскарбниці. Були прецеденти, коли за півтора роки 42 експортери зерна заявили до відшкодування 32,2 млрд грн. Це більше, ніж всі виробники перерахували до держбюджету. Знижена ставка усуне такий перекіс і знизить прибутковість "скруток".

"Економічно невигідно звертатися до певних "скруток", тому що ставки за послуги таких компаній досить високі", — говорила напередодні голосування Ольга Богданова, заступниця голови Податкового комітету при Торговельно-промисловій палаті.

Зниження ставки до 14% разом з активізацією податкової та фіскальної служб зіграло в плюс. Так, у першому кварталі надходження ПДВ зросло в 1,5 рази. Без фактичного зростання економіки до бюджету додатково поступило 18 млрд грн податків. Об'єктивнішу картину покаже другий квартал, але й у першому прогнозованого просідання по ПДВ, як бачимо, не виникло. Що справді важливо, так це скорочення щомісячного об'єму "скрученого" ПДВ за підсумками I кварталу на 23% порівняно з жовтнем-груднем 2020 року.

Вигоди фермера

При цьому зниження ПДВ дало фермерам можливість менше витрачати на передоплату за продукцію в період посівної та відраховувати до бюджету менші суми податку. Для тих підприємців, які працюють легально, не стало проблемою і негативне значення ПДВ. З 2014 року за такою моделлю успішно працює фарма: купує сировину зі ставкою 20%, а продає продукцію зі ставкою 7%. Якщо аграрій купує паливо, добрива або насіння у надійних постачальників і дійсно використовує їх у своїй діяльності, проблем із податковою не виникає.

"Хвилюються ті, хто "прокручує" схеми з ПДВ", — говорить Ольга Богданова. А оскільки ставка на агросировину в 14% не передбачає перерахунок вхідного ПДВ, обіцяних складнощів із адмініструванням теж не відбулося.

На ринку нововведення зустріли в цілому позитивно. Це перший компенсатор, який галузь отримала після хворобливої відміни спецрежиму ПДВ у 2017 році. Як пояснює заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов, у результаті зниження ставки у виробників вивільнялося більше грошей на розвиток. За його оцінкою, для фермера, який продає продукцію з 1000 га, це додаткові 120 тис грн доходу на рік.

Досвід ЄС

Логіка проста — що нижчі податки і що простіше за них платити, то менший у виробника стимул працювати в тіні та боятися кожної перевірки. Крім того, розмір того ж ПДВ закладається в кінцеву вартість продуктів у магазинах. А оскільки ставка в Україні одна з найвищих в Європі — 20% на готову продукцію — то й за їжу українці платять більше, ніж німці чи поляки. Економіст Іван Нікітченко наводить приклад: у Польщі на хліб, м'ясо і молочні продукти діє 5% ПДВ.

"У Україні ПДВ по ним дорівнює 20%. Якщо відняти від вартості хліба в Україні 15%, щоб отримати ставку, як у Польщі, ціна стає майже такою ж. Те саме стосується й інших груп товарів", — говорить експерт.

За оцінкою генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, якби в Україні діяла польська ставка, продукти здешевшали б на 14%. Приклад Польщі не єдиний.

У Німеччині, як і з 1 березня в Україні, діють дві ставки ПДВ — 19% і 7%. Знижена застосовується на соціально значимі харчові товари, медичне обладнання, на фермерських тварин і птицю — для підтримки локальних тваринників. Такий підхід перетворив ПДВ у найважливіше джерело доходу, яке забезпечує німецькому бюджету більше 30% усіх податкових надходжень. Тим часом ситуація в українському тваринництві балансує на межі катастрофи і високий ПДВ лише посилює положення галузі.

14% для всіх

Виходячи з перших місяців дії зниженої ставки в Україні і позитивного європейського досвіду, Міністерство аграрної політики виступило з ініціативою встановити 14% ПДВ на всі види сільськогосподарської продукції без винятку.

"Відповідальна державна політика в даному випадку — це системні заходи щодо зниження цін на всі соціально значимі харчові продукти, які входять до продовольчого кошика українського споживача. В усьому світі і насамперед у ЄС цього досягають введенням зниженої ставки ПДВ для таких продуктів", — написав міністр Роман Лещенко у Facebook.

Таке рішення дозволило б здешевити вартість усіх продуктів для кінцевого споживача і уповільнити подальше зростання цін на 6%.

Аграрії позицію міністерства АПК підтримали.

"Детінізація ринку, здешевлення продукції для нашого покупця, який і так страждає в умовах пандемії від фінансових труднощів, це краща допомога, при цьому не секторальна, а для всіх. Зниження ланцюжка до 14% для всіх продуктів агросектору повністю виведе всю продукцію з можливого обналу і скруток, що з лишком компенсує втрату ПДВ у розмірі 6%", — написав під постом голова Асоціації "М'ясної галузі" Олександр Скорик.

"Приємно читати, що позиція міністерства не завжди збігається з позицією уряду і окремих депутатів", — написав фермер з Мелітополя Сергій Очеретяний.

Зниження ПДВ вже в перші місяці допомогло скоротити масштаби податкових "скруток", але не усунуло це явище. Починаючи з березня, Державна фіскальна служба заблокувала формування фіктивного ПДВ на суму 1,1 млрд грн. Поки ця лазівка існує, нею користуватимуться. Ідея МінАПК зі зниженим ПДВ для всієї галузі допомогла б уберегти бюджет від розкрадання, вивести виробництво з тіні, а також підтримати збіднілих через коронакризу фермерів і споживачів їхньої продукції.

Зараз ви читаєте новину «Перші результати зниженого ПДВ: "скрутки" скоротилися на 23%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути