Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 11:05

Перша з вертикальним дизайном: Нацбанк випустив унікальну банкноту

Перша з вертикальним дизайном: Нацбанк випустив унікальну банкноту
Основне зображення лицьового боку сувенірної банкноти – портрет Леоніда Каденюка. Фото: НБУ

Національний банк випустив нову сувенірну неплатіжну банкноту, присвячену першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку.

"Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України" – це перша українська сувенірна банкнота з вертикальним дизайном, повідомляють у Національному банку.

Основне зображення лицьового боку сувенірної банкноти – портрет Леоніда Каденюка; логотип Державного космічного агентства України; під портретом написи з іменем та роками життя космонавта. Ліворуч від написів – елемент SPARK у вигляді земної кулі; малий Державний Герб України і прапор України.

Основне зображення зворотного боку – космічний корабель "Колумбія" на тлі планет сонячної системи; серійний номер банкноти і напис – "не є платіжним засобом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майбутнє біткоїна: коли і як можна буде розраховуватись криптовалютою

Сувенірна банкнота містить великий спектр захисних елементів, зокрема оптично-змінний елемент SPARK у вигляді земної кулі. Під час зміни кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються переходи від зеленого кольору до синього.

Розміри сувенірної банкноти 80×170 мм, тираж – 50 тис. штук. Придбати сувенірну банкноту "Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України", яка не є платіжним засобом, можна буде в пунктах продажу Національного банку України та банків-дистриб'юторів.

Національний банк України вводить в обіг пам'ятну монету "Державна прикордонна служба України". Виготовлятимуть монету номіналом 10 грн зі сплаву на основі цинку. Тираж становитиме 1 млн шт.

Зараз ви читаєте новину «Перша з вертикальним дизайном: Нацбанк випустив унікальну банкноту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути