неділя, 21 липня 2013 11:13

Переробку нафти на Одеському НПЗ можуть почати наприкінці літа – експерт

Переробку нафти на Одеському НПЗ можуть почати наприкінці літа – експерт
Фото: luk-odnpz.com

Переробку нафти на Одеському нафтопереробному заводі можуть почати до кінця поточного літа. Про це в статті для "Дзеркала тижня" пише експерт Сергій Куюн

За його словами, початок роботи підприємства, що простоює з 2010 року, має розкрити масу цікавих моментів.

"Наприклад, поки остаточно не вирішена (не узгоджена) схема завантаження нафтосировини. Спочатку говорили про пріоритетність поставок з моря, але в своєму червневому інтерв'ю Сергій Курченко несподівано обмовився, що завершуються переговори ... з російською "Транснафтою". Тобто нафта піде трубопровідним маршрутом, а це найбільш вигідний транспорт в цій галузі. За наявними даними, тут не без труднощів. Так, нібито росіяни категорично відмовилися від прокачування за дешевшим маршрутом Лисичанськ-Кременчук-Одеса (Придніпровські нафтопроводи), побоюючись несанкціонованих поставок нафти на кременчуцьку "Укртатнафту", пише автор.

Він нагадує, що на будь-які російські поставки сировини до Кременчука з 2008 року діє негласне ембарго. "Тому нафту до Одеси якщо і потече, то швидше по нафтопроводу "Дружба", а вже потім - по нафтопроводу Одеса-Броди. Цей шлях трохи дорожче "придніпровського", але все одно істотно дешевше "морського", - відзначає експерт.

Він підкреслює, що запуск Одеського НПЗ під питання мало хто ставить. Для нафторинку України це означатиме появу близько 100 тис. тонн світлих нафтопродуктів щомісяця (близько 10% споживання в Україні).

"Не викликає сумнівів, що цей обсяг буде замість імпортних поставок, зокрема в південних областях", - резюмує Куюн.

Зараз ви читаєте новину «Переробку нафти на Одеському НПЗ можуть почати наприкінці літа – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути