четвер, 29 березня 2012 14:41

Перекачування російського газу через Україну в Європу впало наполовину

Перекачування російського газу через Україну в Європу впало наполовину
Транзит з ужгородському коридору знизився на 47%. Фото: uainfo.censor.net.ua

Експорт "Газпрому" в далеке зарубіжжя в березні 2012 року впав у порівнянні з березнем 2011 року на 23% - до приблизно 11,3 млрд куб. м.

Про це свідчать попередні розрахунки Агентства газової інформації (АГІ) на основі даних ЦДУ ПЕК.

Причиною зниження поставок може бути в тому числі і відновлення поставок газу з Лівії до Італії: в березні минулого року вони не здійснювалися. Крім того, впав попит по всьому південному напрямку.

За даними на 27 березня з початку року було експортовано 38 млрд куб. м, що на 9,7% нижче, ніж за той же період минулого року. Усього за підсумками I кварталу 2012 року може бути експортовано 39,2 млрд куб. м.

Офіційний прогноз експорту на рік - 154 млрд куб. м проти 150 млрд куб. м в 2011 році.

Скорочення березневого експорту супроводжується перенесенням транзиту з України на північний коридор: проходить через Білорусь газопровід "Ямал-Європа" і морський газопровід "Північний потік". У березні поставки з цього коридору становили 2,9 млрд куб. м, що на 25% вище, ніж було прокачано в минулому році по "Ямал-Європа". Nord Stream тоді ще не працював.

Ситуація з використанням української транзитної системи змінилася таким чином: транзит до країн західної та центральної Європи з ужгородському коридору знизився майже в два рази (на 47%) - до 3,6 млрд куб. м.

І якщо в березні 2011 року середньодобовий транзит газу по "Ямал-Європа" (75 млн куб. м) був в три рази менше, ніж ужгородські поставки, то в цьому березні поставки по північному коридору (94 млн куб. м) лише на 24 % нижче, ніж український транзит.

Транзит по "Північному потоку" як і раніше становить близько 27 млн ??куб. м на добу - це третина від потужності першої нитки.

Поставки газу на адресу "Нафтогазу України" склали в березні близько 1,9 млрд куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Перекачування російського газу через Україну в Європу впало наполовину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути