пʼятниця, 28 червня 2019 21:10

Пенсії зростуть: фінансист пояснив, хто отримає більше

Пенсії зростуть: фінансист пояснив, хто отримає більше
З липня пенсіонери з великим стажем, але невеликою зарплатою під час роботи, будуть отримувати понад 2 тис. грн. Фото: Уніан

Осучаснення пенсій не дало того ефекту, на який розраховував уряд. Виплати до 4-5 тис. грн зросли тільки для 15-20% громадян. Йдеться про людей з великим страховим стажем, які у свій час отримували високі зарплати і платили відрахування у Пенсійний фонд, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"В Україні на пенсію переважно виходили за віком, або за кількістю трудового, а не страхового стажу. У радянські часи про останній ніхто не чув. Він з'явився тільки у 2000-х. Крім того, такі пенсіонери отримували мінімальні зарплати чи працювали за трудодні. Зараз владі нічого не залишається, як у ручному режимі збільшувати пенсії для цих категорій громадян. Робитимуть це за загальною методикою", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінімальна пенсія зросте на 67 гривень

За його словами, той, хто немає навіть мінімального страхового стажу, пенсію отримувати не може. По досягненню 65 років претендують тільки на соціальну допомогу від держави. Щоб отримати її, треба писати заяву.

"В принципі гроші для підвищення пенсій у бюджеті є. На казначейських рахунках зараз у 1,5-2 рази більше залишків, ніж було в аналогічний період торік. Щоправда існуючих податків не достатньо, щоб кардинально змінити ситуацію. До того, як єдиний соціальний внесок зменшили з 40 до 22% Пенсійний фонд брав з бюджету 60-70 мільярдів гривень. Потім - 160. Щоправда зараз дефіцит Фонду зменшився до 130-140 мільярдів гривень", - пояснює Олексій Кущ.

Із 1 липня в Україні пенсії зростуть для громадян з великим трудовим стажем, але невеликою зарплатою, яку мали під час роботи. Підвищення отримають 2,5 млн осіб. Йдеться про жінок зі стажем понад 30 років, чоловіків - понад 35 років. Для них пенсія становитиме не менше 2 тис. грн. Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалив 26 червня на засіданні уряду.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії зростуть: фінансист пояснив, хто отримає більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути