четвер, 20 січня 2022 10:30

Пам'ятка підприємця: як обліковувати відокремлені підрозділи

Пам'ятка підприємця: як обліковувати відокремлені підрозділи
Для вирішення податкових спорів Міністерство фінансів використовує узагальнюючі податкові консультації. Фото: pixabay.com

Неоднозначне тлумачення податкового законодавства є причиною спорів між платниками податків та контролюючими органами. Для вирішення цих питань Мінфін робить податкові роз'яснення.

Наказом Мінфіну від 12 січня 2022 року № 7 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань обліку платників податків.

Розбираємо на прикладах, коли платник податків зобов'язаний:

стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку шляхом подачі повідомлення за формою 20-ОПП;

повідомляти контролюючі органи за основним місцем обліку про окремі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням;

подавати повідомлення за формою 20-ОПП про об'єкти оподаткування своїх відокремлених підрозділів (філій, представництв).

Приклад 1

Юрособа відкриває за межами територій, де вона перебуває на податковому обліку, відокремлений підрозділ, в якому за трудовим договором працюватимуть її співробітники.

Чи повинна така юрособа стати на податковий облік у відповідному контролюючому органі за неосновним місцем обліку, чи за місцем створення цього підрозділу повідомити про його відкриття за основним місцем обліку, подавши форму 20-ОПП?

Відповідь:

Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. Якщо відокремлений підрозділ веде бухоблік своїх операцій, має відокремлений баланс, реєструється в ЄДР, та йому делеговано право сплачувати податок на доходи фізичних осіб, юридична особа не зобов'язана:

а) ставати на облік у відповідному контролюючому органі за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відокремленого підрозділу;

б) повідомляти про створення такого підрозділу контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подачі повідомлення за формою 20-ОПП.

Таке звільнення не застосовується,

- якщо юридична особа за місцезнаходженням означеного відокремленого підрозділу має інші підрозділи, майно, об'єкти оподаткування або об'єкти, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, що не перебувають на балансі або у складі означеного відокремленого підрозділу, а перебувають на балансі юридичної особи;

- якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб – працівників відокремленого підрозділу.

Приклад 2

Банківська установа використовує банкомати, платіжні термінали. Вони можуть бути встановлені поза відділеннями, наприклад в орендованому приміщенні. Чи повинна банківська установа повідомити про купівлю, продаж, взяття чи надання в оренду/лізинг та повернення таких активів, та зміну місць їх розміщення контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подачі повідомлення за формою 20-ОПП?

Відповідь:

Згідно з вимогами статті 63 Податкового кодексу, розділів VII та VIII Порядку обліку платників податків у такого платника не виникає обов'язку повідомляти контролюючий орган про такі активи чи зміну місць їх розміщення, чи оренду частини приміщення.

Приклад 3

Юрособа використовує побутовий газовий котел для обігріву приміщення взимку, та паливний генератор для відновлення електропостачання на час нештатних ситуацій. Вона стоїть на обліку у контролюючому органі за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням цього приміщення.

Чи повинна така юридична особа подавати повідомлення за формою 20-ОПП до контролюючого органу за основним місцем обліку про зазначене обладнання, про які вже подавалося повідомлення за формою 20-ОПП?

Відповідь:

Оскільки юридична особа перебуває на обліку у контролюючому органі за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням приміщення (власного або орендованого), про яке вже подавалося повідомлення за формою 20-ОПП, застосовується принцип укрупнення інформації. Окремо повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку не потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кабміні пропонують знову розпочати перевірки бізнесу

Приклад 4

Чи є Рекомендований довідник типів об'єктів оподаткування, оприлюднений на офіційному сайті ДПС, нормативно-правовим актом, обов'язковим для всіх платників податків?

Якщо платник податків заповнює графу 3 "Тип об'єкта оподаткування" інформацією іншою, ніж в Рекомендованому довіднику, чи виникають правові підстави для застосування штрафу?

Відповідь:

Рекомендований довідник типів об'єктів оподаткування не є нормативно-правовим актом, має рекомендований характер та у разі зазначення іншої інформації, ніж в Рекомендованому довіднику, під час подання повідомлення за формою 20-ОПП до платників податків не можуть застосовуватись штрафи. Водночас заповнення графи 3 "Тип об'єкта оподаткування" є обов'язковим.

Приклад 5

Хто подає повідомлення за формою 20-ОПП з інформацією про об'єкти оподаткування відокремлених підрозділів юридичної особи (філій, представництв)?

Відповідь:

Платниками податків є фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів.

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що бізнес думає про законопроєкт 1210/закон 466. Експертне опитування

Оскільки платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю, орендної плати за земельну ділянку є суб'єкт господарювання, повідомлення про об'єкти оподаткування подається за формою 20-ОПП суб'єктом господарювання.

Відокремлений підрозділ юридичної особи (філія, представництво) зобов'язаний стати на облік у контролюючих органах, повідомляти про всі об'єкти оподаткування, що знаходяться на його балансі, подаючи до контролюючого органу повідомлення за формою № 20-ОПП, крім об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, де платником податку визначений суб'єкт господарювання (юридична особа, якою створені такі відокремлені підрозділи, філії, представництва), інформація про які подана таким суб'єктом господарювання.

Корисні документи:

Податковий кодекс України

Порядок обліку платників податків, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22 квітня 2014 року № 462)

Цивільний кодекс України

Господарський кодекс України

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятка підприємця: як обліковувати відокремлені підрозділи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути