понеділок, 19 липня 2021 18:28

Овочі борщового набору подешевшали — огляд цін
5

На ринках і в супермаркетах почали масово продавати капусту середніх сортів по 10 грн/кг.
Фото: Олена Луценко
На ринках роздрібні ціни на картоплю 8-10 грн/кг
На базарах моркву продають по 25 грн/кг
На ринках цибуля нового врожаю зараз коштує 14 грн/кг
Зараз продаються томати з плівкових теплиць і зі стаціонарних тепличних комбінатів

В Україні суттєво подешевшала картопля. Виробники продають її за 4-5 грн/кг. На ринках роздрібні ціни 8-10 грн/кг.

"Зараз продають картопля середніх сортів, її не закладатимуть на зберігання. Середньої картоплі виростили більше торік. Погодні умови були сприятливими, ніщо не зашкодило плантаціям. Тому пропозиція картоплі зростає щоденно. Гуртова ціна 4-5 гривень не влаштовує виробників. Це на межі рентабельності, кажуть вони. Більш робоча ціна для них за останні роки була 8-9 і понад 10 гривень. Але пропозиція є, залишки подіти нікуди. Але не на смітник — на ринок і за доступнішими цінами", - розповів Gazeta.ua Олександр Хорєв, керівник проєкту "АПК-інформ: овочі й фрукти".

Зараз найдорожчим коренеплодом є морква. На базарах її продають за 25 грн/кг. Буряк коштує 20 грн.

"Стабільно реалізують буряк і моркву нового врожаю. Морква дешевшає, але залишається найдорожчим коренеплодом. З цибулею без змін, ціна тримається вища, ніж торік на 100 відсотків і більше. Торік зібрали набагато більше, і рання цибуля була дешевою", - каже експерт.

На ринках цибуля нового врожаю зараз коштує 14 грн/кг.

Ґрунтових томатів у продажу ще немає. Зараз продаються томати з плівкових теплиць і зі стаціонарних тепличних комбінатів. Плівкові реалізують за 12-19 грн, а комбінати продають за 22-25 грн. Це оптові ціни.

"У супермаркетах ціна на помідори сягає понад 30 гривень. Такою ціна буде, поки не почнуться томати з відкритого ґрунту. Це буде через тиждень-два. Комбінати продають дорожче, бо витрати на виробництво більші. Але в них стабільні терміни дозрівання, вони можуть формувати й певні періоди постачання в мережі. З комбінатами працювати зручніше, але продукція буде дорожчою", - зауважив Олександр Хорєв.

На ринках і в супермаркетах почали масово продавати капусту середніх сортів за 10 грн/кг. Вона буде до збирання пізньої, яку закладатимуть у сховища для зберігання на зиму.

"Ми ще потроху реалізуємо цибулю і капусту врожаю 2020 року. Торішню капусту в мережах уже не купиш. Але її ще беруть на засолювання, вона підходить для перероблення. Цибулі виростили торік багато, тому є ще залишки торішні. Якість її задовільна, вона пристойна для реалізації. Її багато в сховищах", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопля вже ніколи не буде дешевою - експерт

Огірки незначно подорожчали.

"Огірки сильно дешевшали на початку минулого тижня, бо збільшили пропозицію. Зараз завершили збирання врожаю у плівкових теплицях, а комбінати не знижують ціни, тому ціни навіть ростуть на огірки й томати. На всі основні сезонні позиції попит в Україні є і залишатиметься", - підсумував Олександр Хорєв.

Україна не має власного перероблення картоплі. Наш ринок відкритий для будь-якого імпорту, розповіла виконавча директорка Асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

Торік було вироблено 20,7 млн т картоплі, з яких 98% вирощено господарствами населення. Сільгосппідприємствами - 367 тис. т.

Зараз ви читаєте новину «Овочі борщового набору подешевшали — огляд цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути