Кабінет міністрів скасував державне регулювання цін на продукти харчування з 1 липня.
Рішення має спростити процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку. Це дасть змогу виробникам швидше реагувати на зміни в економіці. Також знизиться адміністративний тиск на бізнес, надмірне втручання держави в економічні процеси та зупиниться розвиток конкуренції. Про це сказано в постанові Кабміну №394 від 7 червня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай хоче створити з Україною Зону вільної торгівлі
Постанова скасовує для виробників продовольчих товарів обов'язкову подачу в Держпродспоживслужбу обґрунтування необхідності зміни оптово-відпускних цін на свою продукцію. Також скасовано порядок формування цін на продовольчі товари, що був затверджений у 2008 році.
Дія постанови поширюється на граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину й м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище ніж 15%. А також на граничні рівні рентабельності й торговельні надбавки на дитяче харчування. Граничні розміри плати за послуги, що надаються в торговельних об'єктах, на ринках із продажу продовольчих і непродовольчих товарів, на граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище ніж 20%) за надання в оренду торговельних приміщень.
Раніше на жовтень-грудень 2016 року уряд як експеримент скасував норми із встановлення максимальної торговельної надбавки в 15-20% на 17 груп товарів. зокрема, на крупи, м'ясо, молоко, борошно, ковбаси, яйця, сир, сметану, масло з метою ухвалення рішення про дію такого регулювання в майбутньому.
Коментарі