Ексклюзиви
середа, 13 грудня 2017 16:15

Скасування відшкодування експортного ПДВ на олійні культури дозволить залучити $500-600 млн інвестицій у переробку – експерт

Скасування відшкодування експортного ПДВ на олійні культури дозволить залучити $500-600 млн  інвестицій у переробку – експерт
Експерт з питань податкової політики Ігор Палієнко вважає, що стимулюючі заходи з внутрішньої переробки, які вводяться зараз, дозволять перейти від експорту сировини до переробленого продукту. Фото: SuperAgronom.com

Скасування відшкодування ПДВ для експортерів сої, ріпаку та насіння соняшнику стимулюватиме розвиток переробки цих культур всередині України. А також дозволить залучити додаткові $500-600 млн інвестицій у галузь.

Про це в своїй колонці для "Економічної правди" пише експерт із питань податкової політики Ігор Палієнко.

Як зазначає експерт, скасування відшкодування експортного ПДВ від 1 березня 2018 року може виявитись експериментом, від якого має бути вигідно всім.

Він нагадав, що невідшкодування ПДВ на зерно та насіння соняшнику діяло в Україні з 2011 року до кінця 2015 року. Також іншим стимулюючим заходом для розвитку внутрішньої переробки олійних культур було запровадження мита на експорт соняшника з України, яке наразі становить 10%.

"Експортне мито на соняшник показало, що воно може бути вигідним як вирощувачам соняшнику, так і переробникам. Так, зараз лише 2% соняшнику експортується у вигляді сировини для подальшої переробки в інших країнах, тоді для інших олійних культур – сої та ріпаку – цей показник становить 85% та 90% відповідно. Подібна ситуація може цілком скластись як із соєю, так і з ріпаком. Заходи можуть дуже добре доповнити один одного і дати Україні лідерські позиції, та навіть квазі-монопольні позиції на світовому ринку олій. Це не тільки валютна виручка, робочі місця і податки. Це означатиме, що Україна займатиме стратегічне місце в плані світової харчової безпеки. А це вже серйозно посилює позиції України на міжнародній арені", – пише Ігор Палієнко.

Він також зазначив, що стимулюючі заходи із внутрішньої переробки сої, ріпаку та насіння соняшнику, а також аналогічні обмежувальні заходи діють в усіх країнах, які є конкурентами України на ринку олійних масел.

"Так, в Бразилії діють наразі експорті квоти на сою. В Аргентині податок на експорт сої становить 30%. В ЄС та США тримають нульові імпортні ставки для насіння олійних культур, зберігаючи при цьому імпортні мита на олію від 6,4% до 19,1% відповідно, зокрема експортовану з України, хоча Україна свої мита скасовує. Тому стимулюючі заходи по внутрішній переробці, які запроваджуються зараз, дозволять перейти від експорту сировини до переробленого продукту. Це дозволить залучити $500-600 млн інвестицій та створити близько 12 тис. нових робочих місць. А додаткові надходження до державного бюджету України складуть щонайменше 500 млн грн щорічно", – підкреслив експерт.

І додав, що прийняті стимулюючі заходи відповідають всім міжнародним угодам України.

Так, невідшкодування ПДВ на окремі види зернових та олійних культур діяло в Україні у різних формах протягом 2011-2016 років і жодного разу не викликало будь-яких зауважень з боку міжнародних партнерів.

Зараз ви читаєте новину «Скасування відшкодування експортного ПДВ на олійні культури дозволить залучити $500-600 млн інвестицій у переробку – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути