середа, 23 травня 2018 11:24

Ошукані вкладники, мільйонні борги: збанкрутував банк

"Михайлівський" перестав обслуговувати клієнтів. Біля банкоматів почали збиратися черги. Банк ввів обмеження на зняття готівки - до 1000 грн. 20 травня грошей у банкоматах вже не було. Такі повідомлення з'явилися у мережі 2 роки тому.

Автор: Финансовый клуб
  У травні 2016 року біля банкоматів "Михайлівського" почали збиратися черги. Банк ввів обмеження на зняття готівки - до 1000 грн.
У травні 2016 року біля банкоматів "Михайлівського" почали збиратися черги. Банк ввів обмеження на зняття готівки - до 1000 грн.

23 травня 2016-го Нацбанк визнав неплатоспроможним банк "Михайлівський" через підозру доведення до банкрутства. Статус проблемної фінустанова отримала ще в грудні 2015-го. Через ризикову діяльність банку і спротив кураторові НБУ в доступі до необхідної інформації. Крім того, керівництво "Михайлівського" звинуватили у незаконному продажі кредитного портфелю на 682 млн грн.

Після визнання фінустанови неплатоспроможною, виявилося, що з "Михайлівського" перед введенням тимчасової адміністрації виводили кошти. Крім того, частина клієнтів вносили гроші на користь фінансових компаній. Банк виступав тільки посередником. Це не вважається депозитами. Тому клієнти не могли отримати відшкодування з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Це спричинило масштабні мітинги вкладників банку. Тоді прийняли закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", який президент Петро Порошенко підписав 19 листопада 2016 року. За ним, гроші як позика чи внесок до небанківського фінансового закладу прирівняли до депозиту.

За інформацією Фонду гарантування вкладів, договори про надання позик фінансовим компаніям уклали 14 тис. фізосіб. З них 11 тис. - підпадають під дію закону і включені до загального реєстру вкладників. У договорах інших 3 тис. клієнтів банк не вказаний навіть, як поручитель.

"На 1 травня 2018 року до загального реєстру вкладників "Михайлівського", які мають право на відшкодування коштів за рахунок Фонду, віднесли 63 420 фізичних осіб. Їм мають виплатити 2,4 мільярда гривень. 98,8 відсотка із вказаної суми вже повернули 28 970 вкладникам банку Це - 2,37 мільярда гривень. Інші клієнти банку, швидше за все, мають незначну суму на рахунку або не приходять за грошима з інших причин", - прокоментували Gazeta.ua у прес-службі Фонду гарантування вкладів.

Автор: УНІАН
  Вкладники банку "Михайлівський" неодноразово виходили на мітинги, з вимогою повернути їм гроші.
Вкладники банку "Михайлівський" неодноразово виходили на мітинги, з вимогою повернути їм гроші.

З 23 лютого 2018 року Фонд гарантування виплачує кошти клієнтам банків-банкрутів через автоматизовану систему. Відшкодування здійснюють банки-агенти. Це відділення Приватбанку, Ощадбанку, Правекс-Банку, Альфа-Банку, Укргазбанку, Таксобанку та ін. Щоб отримати гроші, необхідно звернутися до зазначених установ із паспортом та ідентифікаційним кодом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція оголосила в розшук членів правління банку "Михайлівський"

Договори "Михайлівського" з фінансовими компаніями "Фагор" та "Плеяда" Київський апеляційний адмінсуд визнав нікчемними. Тому позичальники повинні сплачувати платежі за кредитними договорами виключно банку.

Банк "Михайлівський" заснували у червні 2013-го. Того ж року він приєднався до міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard. Регіональна мережа представництв банку нараховувала 58 відділень, 54 міні-офісів та більш як 2700 точок продажів по всій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Ошукані вкладники, мільйонні борги: збанкрутував банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути