понеділок, 18 листопада 2019 21:10

Опалення та гаряча вода подорожчають: експерт назвав причини

Опалення та гаряча вода подорожчають: експерт назвав причини
Якщо газ подорожчає, то зросте ціна як опалення, так і гарячого водопостачання. Фото: Depositphotos

В Україні суттєве подорожчання газу — невідворотне, розповів Gazeta.ua Геннадій Рябцев із науково-технічного центру "Психея".

"Вже зараз більша частина теплокомуненерго не може постачати населенню теплоенергію за граничною ціною, яка була встановлена попереднім Кабміном. Причиною цього є прив'язка до котирувань на вільному європейському ринку. На ньому продають надлишки, які залишилися після виконання контрактів на постачання газу. Зрозуміло, що в опалювальний сезон надлишків менше, а ціни вищі. Тільки за 2 тижні листопада вони зросли майже у 1,5 рази", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, скільки українці платитимуть за газ взимку

Додає, що після 1 січня 2020-го через відсутністю нового контракту маємо ризик падіння тиску в транзитній трубі. Це спричинить додаткові витрати на забезпечення реверсу газу.

"Крім того, з нового року завершується дія спеціальних зобов'язань Нафтогазу та Укргазвидобування стосовно обмежень вартості природного газу для населення і теплокомуненерго. У собівартості теплової енергії останній становить близько 80%. Якщо газ подорожчає, то зросте ціна як опалення, так і гарячого водопостачання. Населенню не уникнути підвищення тарифів взимку. Скоріше за все, доведеться платити більше, ніж рівень граничних цін сьогодні", - резюмував Рябцев.

Уряд зняв обмеження на встановлення граничної ціни на опалення і гаряче водопостачання. Зокрема скасував постанову від 26 червня 2019-го. За нею теплоенергія для населення не могла коштувати дорожче 1,4 тис. грн/Гкал за наявності приладів обліку. Без них - 35,21 грн за кв. м. За гаряче водопостачання люди не платили більше 83,66 грн за куб. з підключеними рушникосушарками та 75,74 грн за куб. без них.

Зараз ви читаєте новину «Опалення та гаряча вода подорожчають: експерт назвав причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути