середа, 15 лютого 2012 20:53

Олєйніков продає фірму "ПростоПринт"

Олєйніков продає фірму "ПростоПринт"

Український підприємець 34-річний Денис Олєйніков продає свої фірми "Простобук" і "ПростоПринт". Після випуску футболок "Спасибо жителям Донбасса за ананаса" і наїздів правоохоронців чоловік виїхав з України. Разом із родиною живе в Хорватії. Пояснює, що складно керувати бізнесом з-за кордону. Його фірми випускають футболки, кепки, сувеніри з оригінальними зображеннями.

- Тривають переговори з потенційним покупцем, - розповідає про продаж фірм Олєйніков. - Це українська компанія, яка хоче розвивати ці проекти. Можливо, змінять назву, треба залучати інвестиції.

Про яку суму йде мова?

- Влітку минулого року можна було говорити про 2,5 мільйона доларів. Тоді бізнес через інтернет стрімко розвивався, моя фірма була провідною на пострадянському просторі. Зараз ціна впала у два-три рази. У тому числі і через політичний скандал.

Що зараз не так з бізнесом і інтернетом?

- Інтернет-бізнес досить гнучкий та мобільний, і цим створює проблему для фіскальних органів в Україні. Їхня неформальна функція — збирати корупційний податок з підприємців, щоб усі ланки "нагорі" мали, за що купувати собі дорогі літаки, авто, розкішні будинки. Тому влада зараз намагається максимально вивести такий бізнес із віртуальної реальності в фізичну площину, де є всі засоби тиску на підприємців.

Можете навести приклади?

- Придивіться до законодавчих ініціатив Михайла Бродського. У Законі "Про внутрішню торгівлю" 2010-го він змусив інтерент-магазини утримувати офіси та склади. Відтак влада дізналася, за якою адресою треба йти і кого закривати, якщо не платиш неофіційні податки. Влада запевняє, що підприємці ось-ось відчують результати реформи зі спрощення роботи бізнесу.

В Україні відсутня модель співіснування платників податків і держави. Який тут може бути діалог між ними? Я не очікую покращень. І від приходу опозиції до влади в тому числі. Всі вони виросли й побудували собі кар'єру за правилами такої ж бюрократично-корупційної системи. Міняти нічого не будуть. Можливо, коли владу візьме покоління, якому зараз 20 з гаком, будуть якісні зміни.

Зараз ви читаєте новину «Олєйніков продає фірму "ПростоПринт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути