четвер, 21 березня 2013 14:57

Олігархи компенсуватимуть "кіпрські" збитки за наш із вами рахунок - експерт

Олігархи компенсуватимуть "кіпрські" збитки за наш із вами рахунок - експерт
Віктор Суслов: Кіпр нині став вигідним посередником в реалізації продукції українських підприємств. Фото: glavcom.ua

Введення одноразового збору з рахунків у місцевих банках Кіпру може призвести до зменшення грошей у кишенях українців.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив економіст Віктор Суслов.

"Дехто зловтішається з приводу Кіпру. Мовляв, пощипають наших олігархів, і правильно. Але ж вони забувають, що олігархи компенсуватимуть свої збитки за наш із вами рахунок.

Можуть зірватися операції по експорту, зменшаться валютні надходження в бюджет. До цієї ситуації не можна ставитися занадто легко", - переконаний Суслов.

Він нагадав, що у 2012 році загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну становив $6 млрд 13 млн. У тому числі з Кіпру - $3 млрд 920 млн, або 65% усіх інвестицій.

"Загально відомо, що ці гроші належать не кіпріотам. Це повертаються капітали українського бізнесу, які були виведені в офшор. Деякі політики й урядовці люблять говорити, що Кіпр - це не офшор, що це Європейський Союз, що там є оподаткування. Треба чітко уявляти, що там хоч і існує податок на прибуток в 10% і податок на додану вартість до 15%, але лише у випадку, якщо продукція реалізується на самому Кіпрі. Решта операцій не оподатковуються. Тому Кіпр нині став вигідним посередником в реалізації продукції українських підприємств", - зауважив Суслов.

За його словами, інвестиції з Кіпру зростають, але реальні інвестиції за минулий рік впали. Він зазначив, що Німеччина зменшила обсяг прямих інвестицій в Україну на $1 млрд 705 млн, Австрія - до $18 млн, Велика Британія - $37 млн, Франція - $500 млн, Швеція - $157 млн

"Справжні інвестори, які вкладали хоч якісь інвестиції в продовольчий сектор, насправді йдуть з України. Бо інвестиційний клімат в Україні погіршується", - додав Суслов.

За інформацією експерта, станом на 31 грудня 2012 року Україна інвестувала в Кіпр $5 млрд 811 млн, це 92% всіх інвестицій у країни Євросоюзу.

"Але, мабуть, на всяк випадок, за 2012 рік український бізнес таки встиг вивезти з Кіпру в цілому 530 мільйонів доларів. Подалі від від можливих неприємностей", - додав Суслов.

На його думку, у разі введення одноразового збору з рахунків у місцевих банках Кіпру, українські бізнесмени переводитимуть гроші з одного офшору в інший, а не повертатимуть в Україну. Можливим місцем такої передислокації капіталів можуть бути Віргінські острови, Швейцарія, Ліхтенштейн чи Панама.

Зараз ви читаєте новину «Олігархи компенсуватимуть "кіпрські" збитки за наш із вами рахунок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути