Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2021 20:20

Обсяг інвестицій КНР в Україну збільшився вп'ятеро

Обсяг інвестицій КНР в Україну збільшився вп'ятеро
Дослідники закликають бути пильними з інвестиціями КНР. Фото: pexels.com

З 2016 року обсяг інвестицій КНР в Україну збільшився вп'ятеро до $260 млн.

Такі інвестиції здійснюються державними підприємствами і можуть мати політичні цілі, йдеться у дослідженні Центру економічної стратегії.

Протягом 2016-2021 років обсяг китайських інвестицій з $50 млн зріс до $260 млн. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій становить 0,5%. Але темпи їхнього зростання значно випереджають зростання ПІІ загалом.

"Зростання інвестицій з Китаю має бути під пильною увагою, адже, так само як і з Росії, такі інвестиції часто здійснюються державними підприємствами та мають не лише комерційні, але і політичні цілі", – кажуть у ЦЕС.

З КНР інвестують переважно державні компанії в українські держкомпанії. Кредити надають державні банки. Китайські компанії найчастіше працюють у галузі в енергетики та сільського господарства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна – конкурент Китаю в ЄС": що не враховує уряд у відносинах з Піднебесною

"З одного боку, зараз є перспективи посилення такої співпраці. Але з іншого боку, це залежатиме від політичних домовленостей і від того, куди їх "пустять". У нас є власні еліти, які контролюють чималу частину економіки та вони тут не хочуть бачити іноземних конкурентів", – вказав автор дослідження Дмитро Горюнов.

Китай збільшує свою економічну присутність у Центральній і Східній Європі. Стає найбільшим торговельним партнером регіону і впливає на політику. Дедалі більша економічна присутність Пекіну в Центральній і Східній Європі протягом останнього десятиріччя збіглася зі зниженням юридичних і управлінських стандартів. Викликала занепокоєння щодо стану довкілля і зростання рівня заборгованості в регіоні, свідчить дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Обсяг інвестицій КНР в Україну збільшився вп'ятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути